Ziarul electronic al arădenilor

Ministrul Mediului amenință: „Voi reveni la Arad și voi lua măsuri fără precedent“

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat că după vizita făcută la Arad nu au fost rezolvate problemele legate de salubrizarea municipiului și a spus că, în cazul în care această situație va persista, va reveni și va lua măsuri „fără precedent“.

„Cred că am fost cât se poate de toleranți, atât cu societatea, cât și cu autoritățile locale din Arad. Garda de Mediu a fost zi de zi în teren și a făcut tot ce i-a stat în putere, în limita competențelor, să îi determine pe responsabili să își facă treaba.

Eu personal am fost acolo săptămâna trecută, am oferit soluții și am crezut că stau de vorbă cu oameni responsabili. Din păcate, tot ceea ce s-a întâmplat după vizita mea îmi dovedește contrariul. Este limpede că evenimentele sunt total scăpate de sub control. În cazul în care, nici în ceasul al 12-lea, nu vor realiza gravitatea situației și riscul major la care sunt supuși arădenii, voi reveni la Arad în perioada imediat următoare și sunt pregătită să iau măsuri fără precedent. Nu voi permite nimănui să joace poker cu sănătatea oamenilor”, a declarat ministrul Grațiela Gavrilescu.

Într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Mediului se arată că „în urma celor 5 acțiuni de control succesive ale Gărzii Naționale de Mediu, dispuse de viceprim-ministrul și ministrul Mediului, Grațiela Leocadia Gavrilescu, societatea de salubritate SC RETIM Ecologic Service a primit amenzi în valoare de peste 340.000 lei“.

„Cu toate acestea și în pofida faptului că a primit mai multe măsuri clare, cu termene de soluționare, societatea de salubritate nu a reușit să soluționeze criza deșeurilor din județul Arad, toate termenele dispuse de autoritățile de mediu fiind, sistematic, încălcate“, se menționează în comunicat.

În data de 4 mai, la Arad, a avut loc o întâlnire de lucru la care a participat viceprim-ministrul și ministrul Mediului, Grațiela Leocadia Gavrilescu, reprezentanții Ministerului Mediului, ai Gărzii Naționale de Mediu, ai Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, precum și responsabilii autorităților publice locale.

În cadrul aestei întâlniri, convocată cu scopul rezolvării situației de criză apărute ca urmare a gestionării defectuoase a deșeurilor pe raza județului Arad, au fost stabilite 5 măsuri principale, cu termene concrete.

„În urma controalelor și monitorizării permanente, dispuse atât comisarilor Gărzii de Mediu, cât și Corpului de control al ministrului Mediului, care s-a deplasat, la fața locului, în perioada 8 – 10 mai, a rezultat că:

Măsura 1 privind salubrizarea orașului până la data de 6 mai 2018 nu a fost îndeplinită în totalitate nici până astăzi.

Astfel, în intervalul 6 – 8 mai,  s-a constatat că la Unitatea de Primire Urgente- Spitalului Județean Arad, Spitalul Municipal, la unitățile de învățământ: Sabin Drăgoi, Ioan Slavici, Elena Ghiba Birta, pe străzile: Inului, Aprodu Purice, Corneliu Coposu, Iulian Grozescu, N. Ștefu, Cocorilor, Moise Riscuția, Pelinului, Henri Coandă, Gh. Doja, Andrenyi Caroli etc., erau mari cantități de deșeuri neridicate de către operatorul de salubritate.

De asemenea, nu se realiza nici colectarea selectivă, la sursă, a deșeurilor, acestea fiind încărcate în autospeciale și depozitate direct la Depozitul conform FCC Environment Romania SRL.

În ceea ce privește Măsura 2, privind depunerea de către SC RETIM Ecologic Service a documentelor necesare obținerii autorizației de mediu, până la data de 08 mai 2018, s-a constata că ultimele documente au fost depuse în data de 10 mai 2018. APM Arad va putea lua decizia finală pentru emiterea autorizației imediat după îndeplinirea tuturor solicitărilor din Îndrumarul Tehnic emis de către aceasta.

Măsura 3, privind distribuirea tuturor pubelelor direct la domiciliul cetățenilor, conform contractului, până la data de 09.05.2018, nu a fost îndeplinită în totalitate. Se constată că, în continuare, distribuirea pubelelor către populație și către agenții economici nu s-a finalizat și că se face de la cele două centre, amplasate pe strada 6 Vânători nr. 55 și, respectiv, strada Pădurii nr. 28.

Măsura 4, privind preluarea, până la data de 09 mai 2018, de către RETIM Ecologic Service a celor 10 autospeciale pentru colectarea deșeurilor reciclabile și biodegradabile de la Consiliul Județean Arad nu a fost efectuată, existând suspiciunea că nu sunt îndeplinite condițiile tehnice  privind instalația de compactare.

Măsura 5 privind semnarea, de către RETIM Ecologic Service, până la data de 9 mai, a tuturor contractelor de prestări servicii cu beneficiarii este, de asemenea, neîndeplinită în totalitate.

Având în vedere cele constatate, Garda Națională de Mediu a amendat, din nou, societatea, cu 90.000 de lei. Totodată, Ministerul Mediului a notificat Prefectura județului Arad, Consiliul Județean și ADI-SIMD cu privire la încălcarea termenelor dispuse și a solicitat măsuri urgente în funcție de competențele fiecărei instituții“, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Mediului.

Grațiela Gavrilescu a fost prezentă, săptămâna trecută, la Arad, unde s-a întâlnit cu autoritățile locale. Ministrul a spus atunci că autorităţile locale „nu au ştiut să coordoneze foarte bine sistemul de salubrizare”, iar conducerea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară – Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean „a luat mai în derâdere obligaţiile pe care le avea”, în timp ce operatorul privat „a crezut că îi merge văzând că nimeni nu îl întreabă de sănătate”.

CITITI SI: Ministrul Mediului, la Arad: „Autorităţile nu au ştiut să coordoneze sistemul de salubrizare“

comentarii

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.