Ziarul electronic al arădenilor

Ministrul Culturii: Monumentul Marii Uniri va fi amplasat la Arad până în 25 noiembrie

Monumentul Marii Uniri va fi amplasat la Arad până la data de 25 noiembrie, a afirmat ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu.

Ministrul a fost această declarație marți, când a prezentat, în cadrul Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor, un bilanţ al evenimentelor dedicate Centenarului.

În ce priveşte monumentul Marii Uniri de la Arad, proiect demarat în urmă cu 12 ani, ministrul Georghe Ivașcu a precizat că acesta urmează să fie amplasat până pe 25 noiembrie.

Sculptorul Florin Codre a primit 10 milioane lei, în 2010, însă şi în acest caz Ministerul Culturii a întâmpinat blocaje. Litigiul este pe cale să fie soluţionat, a mai spus Ivaşcu.

MCIN a fost nevoit să facă demersuri pentru a obţine de la ORDA, care deţine drepturile, decizia de amplasare a monumentului. Monumentul trebuie transportat de la Călăraşi la Arad.

În urmă cu două săptămâni, Aurel Ardelean, preşedintele Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad, a spus că sculptorul Florin Codre nu dorește că Monumentul Marii Uniri să fie amplasat în fața sediului Consiliului Județean Arad, el afirmând că nu este de acord ca lucrarea sa să fie montată în locul stabilit de Consiliul Local Municipal.

Informația a fost făcută publică de Aurel Ardelean, după ce a avut o întrevedere cu Ion Ardeal Ieremia, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii, pe probleme legate de Centenar.

Ardelean a precizat că, din punct de vedere juridic, Ministerul Culturii – care la ora actuală este proprietarul Monumentului Marii Uniri – prin contractul făcut cu sculptorul, care a realizat lucrarea, trebuie să-l oblige pe acesta ca asistenţa artistică să fie asigurată obligatoriu de către sculptor, chiar dacă Ministerul va întreprinde demersurile pentru transportarea şi amplasarea monumentului la locul stabilit.

Monumentul Marii Uniri ce trebuia amplasat în Arad, în 2012, a fost comandat de Ministerul Culturii, care a plătit sculptorului Florin Codre 10 milioane de lei pentru lucrare.

Monumentul Marii Uniri de la 1918 reprezintă o coloană a infinitului stilizată sub forma unui stâlp ramificat, simbolizând o convergenţă a celor trei provincii româneşti. Lucrarea este compusă din 12 piese, care vor constitui o coloană împletită, înaltă de 24 de metri şi cântăreşte circa 150 de tone.

CITITI SI: Sculptorul Florin Codre nu vrea ca Monumentul Marii Uniri să fie amplasat în fața CJ Arad

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.