Montarea Monumentului Marii Uniri de la 1918 la Arad este posibilă, în termeni legali, în termen de circa o lună și jumătate, doar prin negocierea între factorii politici locali şi primarul municipiului, a afirmat ministrul Culturii, George Ivaşcu.
Camera Deputaţilor a dezbătut, marţi, moţiunea simplă intitulată „PSD calcă în picioare cea mai mare sărbătoare a românilor de pretutindeni – Centenarul Marii Uniri“, care îl vizează pe ministrul Culturii, George Ivaşcu. Moţiunea este iniţiată de 108 deputaţi de la PNL, USR şi PMP.
În discursul susțin în timpul dezbaterilor, ministrul Culturii, George Ivașcu, a spus că situaţia monumentelor Marii Uniri de la Arad și Alba Iulia este „una gravă“ şi a susţinut că „s-a chinuit să descurce iţele moştenite de la vreo 20 de miniştri anteriori“.
Ministrul a făcut o prezentare a situației Monumentului Marii Uniri care ar trebui amplasat la Arad, afirmând că aceasta este „una dificilă“.
„În 2006, Ministerul Culturii organizează un concurs, câştigat în 2007 de sculptorul Florin Codre. În acelaşi an, se încheie contractul între Ministerul Culturii şi autorul câştigător al concursului, în valoare de circa 10 milioane de lei, se începe plata contractului, pe etape de execuţie, ultima plată a contractului către autor efectuându-se în 2010, exact acum 8 ani, autorul rămânând cu obligaţia montării monumentului. Începe o suită de tergiversări şi discuţii, atât asupra amplasamentului monumentului cât şi a obligaţiilor contractual, care se soldează cu un proces civil, finalizat prin sentinţa definitivă din 27 aprilie 2016, în care autorul este obligat să transporte şi să amplaseze monumentul“, a spus ministrul Culturii.
De asemenea, Ivașcu a prezentat și demersurile făcute pentru amplasarea Monumentului la Arad.
Ministrul a amintit de întâlnirile cu autorul, sculptorul Florin Codre, de deplasarea la Arad, pentru a constata situaţia amplasării Monumentului şi pentru a purta discuţii pentru a găsi soluţii de rezolvare, de întâlnirile cu primarul Gheorghe Falcă, de întâlnirile cu parlamentari şi consilieri locali PSD, în dorinţa de a găsi prin mediere soluţiile optime pentru a reuşi amplasarea acestui monument.
„Considerăm că numai prin negocierea între factorii politici locali şi primar, acest monument se poate monta în circa o lună şi jumătate (conform afirmaţiilor făcute de sculptorul Florin Codre), în toate condiţiile prevăzute de lege“, a spus ministrul Culturii, George Ivașcu.
În luna martie, ministrul Culturii, George Ivaşcu, a declarat că pentru monumentul Marii Uniri de la 1918, care ar urma să fie montat în Arad, nu există un acord privind amplasarea acestuia, el afirmând că „fiecare pas în acest sens trebuie făcut legal”.
Ministrul a spus, într-o conferință de presă organizată la sediul Ministerului, că monumentul Marii Uniri din Arad există fizic şi este depozitat în custodia autorului.
În luna februarie, o delegație a Ministerului Culturii a fost prezentă la Arad, unde s-a întâlnit cu reprezentanții administrației locale, în vederea stabilirii locului în care va fi amplasat Monumentul Marii Uniri. „În cadrul vizitei efectuate la Arad, cei doi reprezentanţi ai Ministerului Culturii au identificat două posibile locaţii pentru amplasarea monumentului: una dintre acestea este Piaţa Revoluţiei, pe actualul amplasament al Monumentului Eroilor, iar cea de a doua este în apropierea Consiliului Judeţean Arad. Decizia finală aparţine Ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu“, se preciza într-un comunicat de presă remis de Primăria Arad, după vizita delegației Ministerului Culturii.
Monumentul Marii Uniri de la 1918 reprezintă o coloană a infinitului stilizată sub forma unui stâlp ramificat, simbolizând o convergenţă a celor trei provincii româneşti. Lucrarea este compusă din 12 piese, care vor constitui o coloană împletită, înaltă de 24 de metri şi cântăreşte circa 150 de tone.