Ziarul electronic al arădenilor

Ministrul Culturii, la Arad. „Nădăjduiesc să deblocăm situația Monumentului Marii Uniri

Ministrul Culturii și Identității Naționale, George Ivaşcu, a fost prezent, marți, la Arad, în vederea identificării unor soluţii consensuale pentru deblocarea situaţiei Monumentului Marii Uniri.

În timpul vizitei la Arad, George Ivaşcu s-a întâlnit cu reprezentanţi primarul Gheorghe Falcă, cu preşedintele Consiliului Judeţean, Iustin Cionca, şi cu prefectul Florentina Horgea.

Principalul subiect abordat în cadrul discuţiilor a fost situaţia Monumentului Marii Uniri de la 1918 din Arad, în vederea identificării unei soluţii consensuale în ceea ce priveşte amplasarea acestuia.

„Aşa cum am reuşit să deblocăm situaţia amplasării Monumentului Marii Uniri la Alba Iulia, părţile stabilind, în prezenţa noastră, soluţiile practice şi eficiente pentru deblocarea situaţiei existente, respectiv etapele care urmează să se desfăşoare, cu responsabilităţile ce le revin, până la finalizarea în timp optim a montării acestui monument, tot aşa nădăjduiesc să deblocăm şi la Arad aceeaşi situaţie. Avem toată disponibilitatea, şi subliniez acest lucru, toată disponibilitatea, pentru a găsi aceeaşi rezolvare, ca la Alba Iulia, şi în municipiul Arad“, a declarat Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu.

Ministrul Culturii și Identității Naționale a efectuat inclusiv o vizită în teren, pentru a constata măsura în care municipalitatea a procedat în privința demersurilor necesare amplasării Monumentului Marii Uniri.

„Practic, prin Hotărârea Consiliului Municipal Arad nr. 138, din 16 aprilie 2018, situația amplasării Monumentului ar fi trebuit să fie considerată deblocată. Primarul municipiului Arad a fost mandatat să realizeze documentația tehnică impusă de lege, cu obținerea tuturor avizelor și acordurilor obligatorii, pentru ca această amplasare să se înfăptuiască. După două luni, anumite lucruri ar fi trebuit să se întâmple”, a mai spus George Ivașcu.

Consilierii social-democraţi judeţeni şi cei municipali au avut s-au întâlnit, la sediul Prefecturii, cu ministrul Culturii.

„Noi am întocmit un Proiect de Hotărâre privind amplasarea Monumentului Marii Uniri lângă Consiliul Județean Arad, care a fost votat în unanimitate pe 16 aprilie de către toţi consilierii locali, indiferent de culoarea politică. Astfel, teoretic vorbind, prin acel vot, situația amplasării Monumentului Marii Uniri ar fi trebuit să fie rezolvată. Doar că, din acel moment au trecut deja două luni iar Primăria Arad nu a întreprins niciun demers. Este extrem de legitim, ca şi în cazul tegiversării locaţiei de amplasament, să ne întrebăm «de ce?». Ştiu că a existat o situaţie similară la Alba-Iulia şi prin implicarea minsisterului Culturii problema a fost soluţionată. Sperăm să se întâmple acelaşi lucru şi la Arad”, spune consilierul municipal PSD Ilie Cheşa.

Alte subiecte discutate cu reprezentanţii autorităţilor locale au vizat acţiunile şi evenimentele dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri, ce urmează a se desfăşura în municipiul şi judeţul Arad.

De asemenea, reprezentanţii autorităţilor locale au prezentat ministrului situaţia instituţiilor de cultură locale, activitatea curentă a acestora şi investiţiile în infrastructura culturală locală aflate în derulare sau planificate pentru viitor.

Monumentul Marii Uniri de la 1918 reprezintă o coloană a infinitului stilizată sub forma unui stâlp ramificat, simbolizând o convergenţă a celor trei provincii româneşti. Lucrarea este compusă din 12 piese, care vor constitui o coloană împletită, înaltă de 24 de metri şi cântăreşte circa 150 de tone.

CITITI SI: Sculptorul Florin Codre, obligat să monteze Monumentul Marii Uniri la Arad

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.