Ministerul Culturii consideră că, în anumite condiții, se pot executa „în cel mai scurt timp posibil“ lucrările de realizare a fundaţiei pentru Monumentul Marii Uniri, care ar urma să fie amplasat la Arad.
Ministerul Culturii și Identității Naționale a transmis, vineri, un comunicat de presă în care arată că „de la preluarea mandatului de către ministrul George Ivaşcu, Ministerul a întreprins toate măsurile legale şi tehnice posibile în condiţiile unui conflict juridic major, colaborând cu autorităţile locale din Arad şi cu Asociaţia pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri“.
Astfel, potrivit Ministerului, s-a emis Hotărârea Consiliului Local Arad nr. 138 din 16.04.2018 pentru stabilirea amplasamentului final al Monumentului Marii Uniri de la 1918.
Totodată, „având în vedere opoziţia autorului cu privire la acest amplasament, cu luarea în considerare a prevederilor contractului de comandă, aşa cum a fost perfectat cu autorul, s-a obţinut de la Oficiul Român pentru Drepturi de Autor (scrisoare ORDA nr.4727 din 12. 07. 2018 ) opinia juridică privind dreptul ministerului, în calitate de beneficiar al operei, de a dispune amplasarea acestuia fără acordul artistului“ şi „s-a obţinut Certificatul de Urbanism nr.1961 din 07.09.2018, eliberat de Primăria Arad, privind amplasarea monumentului pe esplanada din vecinătatea Consiliului Judeţean Arad“.
Ministerul arată că, pe lângă demersurile de natură penală, a acţionat autorul lucrării în judecată civilă pentru a obţine autorizarea instituţiei de a îndeplini obligaţia contractuală ce îi revine autorului privind transportarea şi amplasarea lucrării la Arad, pe cheltuiala debitorului.
„Având în vedere că ministerul nu a putut avea angajamente financiare în speţa respectivă până la data de 16.10.2018, data sentinţei executorii (nedefinitive), Asociaţia pentru Ridicarea Monumentului Unirii la Arad a semnat un contract pentru o sponsorizare în vederea întocmirii proiectului tehnic de realizare a fundaţiei necesar obţinerii autorizaţiei de construire. Reprezentanţii MCIN au respins solicitarea asociaţiei de a lansa o subscripţie publică, instituţia aflându-se într-o procedură juridică conform sentinţei menţionate mai sus, de a se substitui debitorului, sculptorul Florin Codre“, informează MCIN.
Potrivit Ministerului Culturii, „Asociaţia, prin atragerea de donaţii, poate urgenta montarea, cu acordul MCIN, în calitate de proprietar al operei de artă“.
„În aceste condiţii, în ceea ce priveşte amplasarea monumentului până la data de 1 decembrie 2018, apreciem că se pot executa lucrările de realizare a fundaţiei în cel mai scurt timp posibil. Aşadar, având în vedere complexitatea problemei din punct de vedere juridic şi legal, pe parcursul anului 2018 au fost luate toate măsurile pentru a rezolva o problemă care durează de mai mult de 11 ani“, se mai arată în comunicatul MCIN.
Cu mai puţin de o lună înainte de Centenar, Ministerul Culturii nu a început lucrările de amplasare a Monumentului Marii Uniri în centrul oraşului Arad, deşi ministrul George Ivaşcu afirma, în 25 septembrie, că monumentul va fi instalat până în 25 noiembrie.
Autorităţile locale spun, însă, că acest lucru este imposibil, pentru că nu exisă nici proiectul tehnic pentru fundaţie, iar dacă procedurile de avizare ar începe în acest moment, ar dura o lună, la care s-ar adăuga o lună şi jumătate executarea lucrărilor. Monumentul trebuia dezvelit încă din 2012, însă din cauza unor dispute în instanţe între sculptorul Florin Codre, plătit cu 10 milioane de lei, şi Ministerul Culturii, piesele nu au ajuns la Arad nici până în prezent.
Zilele trecute, autoritățile locale au anunțat că un monument dedicat Marii Uniri de la 1918 va fi inaugurat, la sfârșitul acestei luni, în centrul Aradului, acesta fiind realizat de tineri artiști locali.
Pentru realizarea acestui monument local, municipalitatea a organizat un concurs local de proiecte.
CITITI SI:
Monumentul Marii Uniri nu va fi amplasat în Arad de Centenar
Monument dedicat Marii Uniri, amplasat în fața cinematografului Dacia