Ziarul electronic al arădenilor

Ministerul Apărării vrea să preia Cetatea Aradului

Cetatea Aradului, construită în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, ar putea fi preluată, din nou, de Ministerul Apărării Naţionale, a anunțat ministrul Mihai Fifor.

Prezent, duminică, în Cetatea Aradului, la ceremonia militară de înălțare pe catarg a drapelului național al României și a drapelului NATO cu ocazia Zilei NATO în România, ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat că data de 15 mai reprezintă termenul limită până la care Ministerul Apărării Naționale mai așteaptă ca Primăria Arad să își îndeplinească obligațiile asumate.

„În 2010, acum opt ani, Cetatea a trecut în patrimoniul Primăriei Municipiului Arad. Faptul că Primăria Municipiului Arad nu a reușit să își îndeplinească obligațiile din protocolul semnat din Hotărârea de Guvern nu poate decât să ne facă să recuperăm cetatea pentru Ministerul Apărării Naționale, să începem să investim aici. Nu este vina Ministerului Apărării Naționale că Primăria Municipiului Arad nu a reușit să își îndeplinească obligațiile asumate și că, de opt ani, tergiversează punerea în aplicare a acestui protocol, un fapt extrem de păgubos, pe de o parte pentru militarii români, pe de altă parte pentru cetățenii municipiului Arad”, a spus ministrul Fifor, citat de Radio Timișoara.

Anul trecut, deputatul PSD Adrian Todor a afirmat că primarul Gheorghe Falcă nu este interesat de preluarea Cetăţii Aradului de către municipalitate.

Parlamentarul social-democrat a avut o întâlnire cu directorul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL), Andrei Ţurcanu, care a afirmat că Primăria Arad nu a dorit să pună la dispoziţia ANL teren pentru locuinţe, motivând că nu există unul disponibil, deşi Primăria şi-a asumat prin protocolul cu Ministerul Apărării că va construi 250 de locuinţe pentru cadrele militare.

„Administraţia Falcă s-a obligat, conform protocolului semnat cu Ministerul Apărării, ca militarii din Cetate să se relocheze la unitatea militară din Gai, care  ar trebui modernizată din fondurile administraţiei locale, dar şi să realizeze un număr de 250 de locuinţe pentru cadrele militare, prin ANL“, a declarat Adrian Todor.

Cetatea Aradului, construită în stil Vauban în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, este una dintre puţinele de acest tip din Europa care au rămas perfect conservate.

Obiectivul ocupă o suprafaţă de 90 de hectare, are 47 de pavilioane, iar construcţiile existente ocupă 150.000 de metri pătraţi.

Conform istoricilor, Cetatea Aradului a fost ridicată pentru apărare din ordinele Împărătesei Maria Tereza, iar legenda spune că piatra necesară pentru ridicarea ei a fost adusă de la Jimbolia, din mână în mână, acţiune la care ar fi participat mii de ţărani, mulţi dintre ei murind în timpul lucrărilor.

În ultimele decenii, cetatea a fost ocupată de Armată, servind drept cazarmă militară.

CITITI SI: Adrian Todor: „Falcă blochează introducerea Cetăţii Aradului în circuitul civil”

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.