Ziarul electronic al arădenilor

Mii de copaci din Pădurea Ceala, doborâţi de furtună

Mii de copaci din Pădurea Ceala, care face parte din Parcul Natural Lunca Mureşului, au fost doborâţi de furtună.

În pădure au apărut hoţii de lemne care fură copacii rupţi, iar autorităţile recomandă turiştilor să evite ieşirile la pădure pentru a evita accidentele.

Directorul Parcului Natural Lunca Mureşului Arad, Ciprian Herbei, a declarat, marţi, că furtuna care s-a abătut la finele săptămânii trecute asupra judeţului a doborât cel puţin două mii de copaci din Pădurea Ceala.

Potrivit sursei citate, furtuna a produs în Pădurea Ceala cele mai mari pagube din ultimele decenii.

La rândul său, şeful pazei Parcului Natural Lunca Mureşului, Ovidiu Pîrv, a declarat că „aşa ceva se întâmplă o dată la 100 de ani”. Potrivit acestuia, furtuna nu a durat mai mult de cinci minute.

Autorităţile estimează că între 2.000 şi 3.000 de copaci au fost rupţi de vijelia puternică.

În primele ore după furtună au fost blocate şosele către pădure, dar pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad au curăţat drumurile. În pădure au mai rămas blocate drumuri forestiere şi pistele de biciclete, care se întind pe 22 de kilometri.

Cele câteva mii de copaci au fost rupţi complet, iar alţii parţial. În aceste condiţii, în pădure şi-au făcut apariţia hoţii de lemne care fură copacii rupţi.

Autorităţile au început deja să cureţe pădurea, însă acţiunea va dura două săptămâni, în condiţiile în care Pădurea Ceala se întinde pe circa 600 de hectare.

Direcţia Silvică Arad a transmis un comunicat de presă prin intermediul căruia atenţionează turiştii să evite ieşirile la pădure, pentru că există riscul producerii unor accidente ale căror consecinţe pot fi grave, în zonele afectate de furtună existând crengi suspendate care pot în orice moment să cadă.

sursa: Mediafax

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.