Ziarul electronic al arădenilor

Mii de arădeni au fost la biserici pentru a lua apă sfințită

boboteaza 2016Mii de credincioși au fost miercuri, în ziua de Bobotează, la bisericile din municipiul și județul Arad pentru a lua apă sfințită, despre care se spune că are puteri tămăduitoare.

La Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad, sute de credincioși au participat la slujba de sfinţire a Agheasmei Mari oficiată de IPS Timotei Seviciu, arhiepiscopul Aradului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, a fost oficiată sfinţirea cea mare a apei, de Bobotează, după care, credincioşii au fost stropiţi cu apă sfinţită şi au putut să ia acasă Agheasma Mare.

Credincioşii s-au aşezat la cozi în faţa butoaielor cu apă din fața Catedralei Arhiepiscopale încă de la ora 10.00. După sfințirea apei, oamenii și-au umplut mai multe PET-uri de 2-5 litri, unii spunând că au luat apă pentru rude, vecini sau cunoştinţe care au fost la serviciu.

Sfințirea cea Mare a apei, sau Agheasma Mare, este o slujbă săvârşită numai de Bobotează.

Credincioşii spun că în fiecare casă este bine să existe Agheasmă de la Bobotează, iar aceasta trebuie păstrată într-un vas curat şi la loc de cinste.

„După tradiție, vom gusta de opt ori din această apă sfințită; cifra opt ne amintește de veșnicie, de viața de veci, căci în Cartea Apocalipsei se vorbește despre ziua a opta, ce va urma după Judecata universală. Agheasma Mare se ia pe nemâncate timp de opt zile, pentru că ea ne cheamă să căutăm viaţa şi bucuria veşnică în iubirea Preasfintei Treimi.

Nu mâncăm nimic înainte de împărtășirea cu Agheasma Mare pentru a arăta că nimic din cele lumești, trecătoare nu este mai important decât hrana cea spirituală. După Sfânta Liturghie, întâi gustăm din Agheasma Mare, apoi luăm sfânta anaforă. Chiar atunci când ne împărtășim putem gusta din ea, bineînțeles după ce am primit dumnezeiasca Euharistie“, au spus preoții care au participat la Sfințirea cea Mare a apei.

Tot miercuri, sute de credincioşi au participat la slujba oficiată la „Fântâna Iordanului“, de la biserica din comuna arădeană Almaş. Localnicii spun că în această fântână există apă adusă din râul Iordan.

De asemenea, sute de credincioşi au participat şi la slujba de sfinţire a Agheasmei Mari, la Mănăstirea Hodoş Bodrog din judeţul Arad, unde preoţii acestui lăcaş de cult au sfinţit şi apele râului Mureş.

Totodată, credincioşii au fost prezenţi, miercuri, în număr mare, la Catedrala Ortodoxă veche, dar şi la mănăstirea din cartierul Gai.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.