Ziarul electronic al arădenilor

Migranți irakieni și călăuze, reținuți la Nădlac

migrantiPoliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Nădlac au depistat 13 cetăţeni din Irak, printre care și copii, solicitanţi de azil în România, care au încercat să iasă ilegal din ţară, cu ajutorul a trei călăuze de origine irakiană.

În cursul zilei de luni, în jurul orei 23.00, poliţiştii de frontieră au declanşat o acţiune specifică pentru combaterea migraţiei ilegale, ocazie cu care au identificat, pe raza localităţii de frontieră Nădlac, 13 persoane (9 copii şi 4 adulţi) de origine asiatică care au coborât din trei autoturisme care se deplasau în regim de taxi.

„Polițiștii de frontieră au procedat la oprirea autoturismelor şi la legitimarea șoferilor, constatându-se că aceştia sunt trei cetăţeni români, angajaţi ai unei firmei de taximetrie. Totodată, s-a stabilit că persoanele care au coborât din cele trei autovehicule sunt cetăţeni irakieni, solicitanţi de azil în Romania, patru dintre ei fiind adulţi, cu vârste cuprinse între 30 şi 38 de ani şi 9 minori, cel mai tânăr având 7 luni“, se menționează într-un comunicat de presă remis, marți, de Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Arad.

În timpul legitimării celor în cauză, poliţiştii de frontieră au observat un alt autoturism, înmatriculat în Austria, care staţiona nejustificat în apropiere şi în care se aflau trei persoane.

„S-a procedat la legitimarea celor în cauză, ocazie cu care s-a stabilit că aceştia sunt Shaker G., cetăţean irakian, cu rezidență în Austria, însoţit de doi pasageri, Rebaz A. și Hawree O., posesori de documente de calatorie  eliberate de autoritatile austriece si italiene, care au intrat legal in tara în baza documentelor personale. Având suspiciuni cu privire la prezenţa acestora în zona de frontieră, cei în cauză au fost conduşi la sediul sectorului pentru continuarea verificărilor“, se mai arată în comunicatul de presă.

La cercetări s-a stabilit că solicitanţii de azil intenţionau să treacă ilegal frontiera pentru a ajunge într-o ţară din spaţiul Schengen, iar Shaker G, Rebaz A. şi Hawree O. urmau să-i sprijine în acţiunea ilegală.

De asemenea, şoferii de taxi au declarat că au fost contactaţi de Rebaz A. pentru a transporta grupul de migranţi până în apropierea frontierei.

Poliţiştii de frontieră arădeni au întocmit migranților  lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar celor trei călăuze sub aspectul săvârşirii infracţiunii de călăuzire, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale ce se impun.

CITITI SI: Irakieni ascunşi într-un camion cu citrice, opriţi la frontieră

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.