Ziarul electronic al arădenilor

Mensa România: Mulţi români certificaţi cu IQ înalt aleg să plece din ţară

Preşedintele organizaţiei Mensa România, conf. univ. dr. Vasile-Aurel Căuş a declarat că mulţi români cu un coeficient înalt de inteligenţă, testaţi şi certificaţi în ţară de această organizaţie, aleg să plece din România.

„În prezent, organizaţia Mensa, a celor mai inteligente persoane din lume, cuprinde în România în jur de 700 de persoane şi numărul lor ar trebui, logic, să tot crească în urma testărilor şi înscrierilor, dar nu este tocmai aşa deoarece sunt multe plecări. Sunt foarte mulţi oameni care pleacă în străinătate în legătură directă cu Mensa. Pleacă, probabil pentru că sunt inteligenţi pleacă. Şi se mută în organizaţii Mensa din alte ţări. Alţii, după un an, au alte aşteptări de la organizaţie şi renunţă. Mai sunt unii care şi revin“, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Mensa România.

Întrebat dacă a descoperit oameni cu un IQ foarte mare, Aurel Căuş a precizat că testul Mensa măsoară IQ-ul între 126 şi 140, deci este centrat pe pragul de 131 – 132, fiind ca un fel de cântar care măsoară doar între anumite valori.

„Dacă este peste 140, testul spune doar că este peste. Da, sunt din aceştia, care au făcut tot testul şi care au, în principiu, un IQ de peste 145, chiar mulţi, dar cât peste 145 nu poate măsura. Testele care măsoară geniile e o altă poveste, complicată“, a spus Căuş.

Preşedintele Mensa afirmă că nu cunoaşte organizaţii care să testeze genii, în schimb orice psiholog autorizat din ţară are, în mod normal, posibilitatea de a accesa teste de inteligenţă care oferă posibilitatea de a o măsura pe o scară mult mai largă.

Organizaţia Mensa fost creată în 1946 în Oxford, Marea Britanie, cu scopul de a identifica şi pune în legătură oameni cu un coeficient foarte înalt de inteligenţă. Singurul criteriu de admitere în Mensa este obţinerea unui scor care plasează individul în primele două procente din populaţie în ceea ce priveşte nivelul de inteligenţă.

Mensa România funcţionează din anul 1992. Taxa anuală ca membru este de 60 de lei/adult şi 30 de lei/elev, student. Mensa România organizează cel puţin două întâlniri anuale pentru toţi membrii săi. Grupurile locale au întâlniri lunare sau săptămânale.

Unele întâlniri sunt pentru „un pahar de vorbă“, altele sunt întâlniri specifice SIG-urilor (Special Interest Group) unde se pot desfăşura jocuri, evenimente şi conferinţe specifice sau se pot purta discuţii privitoare la un anumit domeniu de activitate.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.