Ziarul electronic al arădenilor

Medici din Arad, la specializare în Turcia

DSC_6807-2Medici de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Arad vor participa la stagii de specializare la un spital din Istambul, urmând să fie pregătiți pentru depistarea și tratarea cazurilor speciale de malformații cardiace la nou-născuți.

Consiliul Județean Arad, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și Spitalul Clinic Județean de Urgență au încheiat, marți, un acord de parteneriat cu Spitalul Universitar Medipol Mega din Istanbul.

Conform documentului oficial de colaborare, va avea loc un schimb de experiență profesională a cadrelor didactice și a cadrelor medicale. Acordul este unul preliminar și are ca scop să prefesionalizeze cadrele medicale și să modernizeze aparatura medicală a Spitalului Județean din Arad.

De asemenea, vor fi organizate activități de instruire practică a studenților de la „Vasile Goldiș” în cadrul Spitalului Medipol Mega din Istanbul.

„Înainte de reabilitarea termică, de zugrăvirea unor saloane sau schimbarea unor paturi, eu cred că pregătirea profesională și aparatura medicală sunt elementele esențiale ale performanței în domeniul medical. Am preluat spitalele din Arad când, pe bună dreptate, nimeni nu și le dorea. Aveau datorii de 27,3 milioane de lei. Schimbările principale au fost cele care au ținut de management. Arădenii trebuie să știe că vom continua să investim în sănătate. Anul acesta este un an important pentru sănătate.

Anual, se nasc peste 150 de copii cu malformații (și un copil e mult, căci viața fiecărui copil este importantă), care nu pot fi detectate cu aparatura actuală. România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitate infantilă. Nu este o situația mult diferită de media națională, dar avem o problemă, pe care putem s-o rezolvăm. Am încheiat parteneriatul cu Medipol Mega tocmai pentru acest scop“, a declarat Nicolae Ioțcu, președintele Consiliului Județean Arad.

Președintele CJ Arad a mai afirmat că Medipol Mega „este o instituție medicală de top la nivel mondial“.

„Colaborarea cu Spitalul Județean ne onorează și ne obligă. Colaborarea noastră va începe cu un proces de profesionalizare a personalului medical, includerea specialiștilor noștri în proiecte de cercetare științifică, cu finanțare europeană, realizarea unor intervenții medicale și va continua cu achiziționarea de aparatură medicală performantă. Acesta este motivul pentru care am implicat, în acest parteneriat, și Universitatea de Vest «Vasile Goldiș»“, a mai afirmat Ioțcu, acesta adăugând că „parteneriatul cu Medipol Mega continuă seria de investiții în zona neonatologiei și pediatriei, începute la secția Pediatrie“.

„Știu că sunt mulți părinți, care reclamă condițiile precare actuale ale secției. Credeți-mă, știu mai bine decât oricine că așa este, însă lucrurile vor fi schimbate. Am depus deja un proiect european, cu o valoare de 3,4 milioane de euro, pentru modernizarea secției. La aceasta, se adaugă, acum, colaborarea cu Medipol Mega. Am toate motivele să fiu optimist că, în curând, copiii nou-născuți și mamele lor se vor bucura de cele mai bune servicii medicale la ei acasă, în Arad. Arădenii vor avea parte de servicii medicale performante acasă și nu vor mai trebui să cheltuiască bani și timp pentru a merge la spitalele din Timișoara sau din București”, a mai declarat, Nicolae Ioțcu.

La rândul său, directorul internațional de marketing al Medipol University, Uygar Ustün, a spus, marți, că i-au plăcut „foarte mult“ proiectele care se desfășoară în județul Arad.

„Am vizitat mai multe județe din România. Am avut oportunitatea de a-l cunoaște pe domnul președinte Nicolae Ioțcu. Am aflat că investește foarte mult în sănătatea din Arad. Mi-au plăcut foarte mult proiectele care se desfășoară în județul Arad și am vrut să contribuim și noi la procesul de amelioare a sănătății în județul Arad. Având în vedere că anomaliile cardio-vasculare pediatrice au o incidență mare, am dorit să pornim o colaborare în acest domeniu. Am vizitat și spitalele din județ, am fost și la Facultatea de Medicină. Am pornit deja o colaborare prin bursele Erasmus“, a declarat Uygar Ustün.

„Domeniile în care am gândit că putem colabora sunt trainingul mediciilor și al altor cadre de sănătate, telemedicină, înființarea unei colaborări în domeniul telemedicinii între cele două spitale. Dacă am putea să fim un contributor la investițiile de sănătate din județ, suntem pregătiți”, a mai spus oficialul turc.

Medipol Group este cel mai mare grup de sănătate din Turcia, având în spate investiții majore în infrastructură medicală și cercetare.

Toate spitalele Medipol sunt universitare. Din cele șapte spitale ale grupului, Mega este cel mai mare spital particular din Turcia. Medipol Mega este alcătuit din patru spitale, cu specializări diferite.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.