Ziarul electronic al arădenilor

Medalion Johannes Brahms, la Filarmonica de Stat Arad

Filarmonica pregătește în concertul simfonic din 13 decembrie, de la ora 19.00,  ultimul medalion de compozitor al anului, un program integral Johannes Brahms, în care sunt reluate „Concertul pentru vioară și orchestră“ și „Simfonia a II-a“.

Romantice prin dialectul armonic etalat și totodată prin rezultatul sonor, lucrările impresionează prin amplitudine și robustețe, fiind cuprinse în categoria auditiilor preferențiale ale publicului din întreaga lume.

Nota comună a celor două ópusuri o reprezintă sfera sonoră aleasă de Brahms, și anume re majorul, o tonalitate perfect adaptată structurii instrumentale, preferată deopotrivă în marile construcții concertistice semnate de Beethoven, Paganini, Ceaikovski, Prokofiev sau Korngold, dar și în cele mai celebre partituri simfonice ale aceluiași secol. Eficacitatea ei acustică este probată și în Simfonia a II-a a lui Johannes Brahms, cea mai întinsă dintre simfoniile compozitorului şi în acelaşi timp una dintre cele mai vaste creaţii orchestrale ale secolului al XIX-lea.

Versiunea interpretativă a partiturii concertante îi apartine admirabilei violoniste Cristina Anghelescu, iar complexul orchestral este dirijat de tânărul invitat Hermann Szabolcs.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Filarmonica de Stat Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.