Ziarul electronic al arădenilor

Meciul FC Brașov-UTA, suspectat de a fi trucat

minge-de-fotbalPatru meciuri din Liga I și Liga II din România, printre care și unul susținut de UTA Arad împotriva celor de la FC Brașov, sunt suspectate ca fiind aranjate, conform unui raport prezentat în Parlamentul European.

Raportul anual întocmit de FederBet – o agenţie belgiană de monitorizare a pariurilor – privind meciurile trucate în intervalul iunie 2015 – mai 2016, prezentat de Pro Sport, conţine o partidă din Liga I, trei din Liga II, două partide amicale cu echipe româneşti şi trei meciuri de tenis în care au evoluat jucători din România.

Raportul a fost prezentat la data de 14 iunie, la Bruxelles, în faţa Parlamentului European de europarlamentarul italian Elly Schlein.

Partidele din România sau în care au fost implicați români prezentate în raport sunt:

30 aprilie 2016: CS Mioveni – FC Braşov 4:2 (victorie CS Mioveni&peste 2,5 goluri)

2 mai 2016: Viitorul Constanţa – ASA Târgu Mureş 6:1 (victorie Viitorul Constanţa)

11 mai 2015: Dacia Unirea Brăila – Academica Clinceni 2:1 (victorie Dacia Unirea Brăila&peste 2.5 goluri)

28 mai 2016: FC Braşov – UTA Arad 2:3 (victorie UTA Arad&peste 2,5 goluri)

23 septembrie 2015: Niculescu/Friedsam vs. Morgina/Zhang 6:0 6:3 (scor corect la seturi 2:0) – turneu la Guangzhou

25 noiembrie 2015: Luncanu – Marchenko 3:6 1:6 (Marchenko -6.5 / -7.5 game-uri) – Andria Challenger

10 mai 2016: T. Majeric – D. Negreanu 4:6 3:6 (Negreanu să câştige meciul) – turneu la Gyor.

Conducerea clubului UTA Arad susține că echipa nu a fost implicată în meciuri truncate. „Este o aberație, toată lumea cunoaște politica și obiectivele clubului UTA. Nici nu are rost să discutăm, ne delimităm total de aceste speculații sau aluzii”, a afirmat Codru Grădinariu, directorul general al UTA Arad, conform sportarad.ro.

Metoda de diagnosticare este similară celei folosite de mult mai cunoscutul sistem de detecţie a fraudei, Fraud Detection System, pus la punct de compania Sportradar şi folosit de UEFA pentru descoperirea anomaliilor de pe piaţa pariurilor.

Pe scurt, FederBet analizează mişcările cotelor raportate de bookmakeri din întreaga lume.

„Piaţa de pariere mondială este ca bursa, doar că în loc de acţiuni sunt tranzacţionate cote. La fel ca în cazul acţiunilor, cotele sunt supuse unor mişcări, fie că sunt fizice sau dictate de alte schimbări, iar câtă vreme aceste modificări rămân într-o limită considerată ca fiind «acceptabilă» nu există nicio suspiciune. Totuşi, când modificările în preţuri duc la şocuri violente şi nu sunt justificate de evenimentul în cauză, atunci asistăm indubitabil la o tentativă de a aranja un meci”.

În raport, FederBet precizează că a anunţat asociaţiile naţionale corespunzătoare la fiecare caz depistat şi chiar dacă uneori au primit răspuns, în cele mai multe cazuri n-au fost ţinuți la curent cu raporturile investigaţiilor.

Elementul alarmant este, în opinia celor de la FederBet, acela că sportivi bănuiţi în trecut că au trucat meciuri au recidivat şi în ultima perioadă investigată.

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.