Ziarul electronic al arădenilor

Maternitatea va fi mutată în cartierul Grădiște

sectieAutoritățile județene intenționează să mute Secția de Obstetrică și Ginecologie din cadrul Spitalului Județean Arad în noua unitate medicală construită în cartierul Grădiște, care urma să fie destinată bolnavilor de TBC.

Președintele interimar al Consiliului Județean Arad, Adrian Țolea, a spus că mutarea Secției de Obstetrică și Ginecologie este necesară din cauza condițiilor improprii pentru desfășurarea activității în actualul sediu.

„Există posibilitatea mutării Maternului, adică a celor trei secţii din actuala locaţie, în noua clădire, finalizată în proporţie de 98%, unde iniţial s-a dorit mutarea Secţiei TBC a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Este o soluţie necesară, din cauza condiţiilor existente la Matern, actualul sediu fiind impropriu pentru desfăşurarea activităţii medicale de obstretică şi ginecologie.

Avem două variante: sau mutăm Maternitatea sau o închidem. Dacă o închidem, ar fi o premieră negativă în România. Iar dacă o mutăm, singura variantă viabilă este noua clădire din cartierul Grădişte, neutilizată în acest moment, care iniţial a fost destinată pentru secţia TBC”, a declarat Adrian Ţolea.

Printre motivele invocate de conducerea CJ Arad pentru mutarea Secției de Obstetrică și Ginecologie se numără starea precară a imobilelor în care funcţionează, iar una din cele două clădiri retrocedate este expertizată cu risc seismic patru.

De asemenea, în luna februarie, în urma procesului verbal al ISU s-a constatat că nu sunt asigurate condiţiile de acces şi circulaţia autospecialelor pentru intervenţie, iar în luna mai an expită autorizaţia ISCIR pentru lift, care nu va mai fi autorizat.

Țolea a mai adăugat că două dintre cele trei clădiri sunt revendicate, din toamnă urmând să fie plătită chirie.

„La etajul I, la vestiare, personalul medical nu are curaj să umble prin mijlocul încăperii pentru că trepidează; accesul pe anumite porţiuni ale balcoanelor (coridoare exterioare) este interzis de specialişti, deşi accesul în anumite saloane se poate face doar prin aceste balcoane (coridoare exterioare), catalogate cu risc de prăbuşire; de asemenea, în 29 ianuarie 2016 a căzut o bucată mare de tencuială, fapt ce a dus la alte controale şi la punerea în conservare a zonei respective; în luna mai expiră avizul de funcţionare emis de Direcţia de Sănătate Publică“, sunt alte motive pentru care autoritățile județene vor să mute Secția de Obstetrică și Ginecologie.

„Am solicitat opinia specialiştilor, pentru a găsi soluţiile necesare. Pe noi ne preocupă siguranţa mamei şi a copilului, a noilor generaţii. Sunt conştient că şi Secţia TBC este o problemă care trebuie rezolvată, dar între două probleme care trebuie rezolvate, am ales să o rezolvăm pe cea mai gravă, cea mai urgentă.

Ca preşedinte, am responsabilitatea întregului spital, a tuturor secţiilor, şi trebuie să adopt soluţia cea mai bună. Îmi asum responsabilitatea mutării Maternului în locaţia din Grădişte, în cazul avizului favorabil dat de specialişti şi cred că majoritatea arădenilor sunt în asentimentul meu”, a afirmat Adrian Ţolea.

Țolea a mai spus că soluţia cea mai bună, găsită de Consiliul Judeţean Arad şi de conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, este mutarea Maternului în noua clădire, din cartierul Grădişte, respectiv mutarea Secţiei TBC de pe strada Mihai Eminescu (pentru care se plăteșe lunar chirie 3.000 euro) în locul Maternului, pe str. Episcopiei, în singura clădire dintre cele trei care aparţine Consiliului Judeţean, o clădire relativ nouă, construită în 1993.

„Acesta este proiectul nostru. Realizarea acestuia depinde, acum, de specialişti, care vor analiza posibilitatea înfiinţării circuitelor medicale specifice pentru obstetrică, ginecologie şi neonatologie. Cred că noua clădire poată fi adaptată secţiilor din Matern. De asemenea, locaţia de care vorbim îşi poate mări capacitatea, fie prin construirea unui etaj superior, structura de rezistenţă a clădirii permiţând acest fapt, fie prin construirea unui nou pavilion, existând spaţiu în acest sens”, a mai afirmat Adrian Ţolea.

Preşedintele interimar a subliniat că şi clădirea din incinta actualului Matern, aparţinând Consiliului Judeţean, ar putea fi adaptată, printr-o igienizare şi modificare adecvată, pentru a găzdui secţia TBC.

„Suntem îngrijoraţi de această situaţie. Nu vrem să se întâmple o tragedie, aşa cum s-a întâmplat acum câţiva ani la Maternitatea Giuleşti sau să ne confruntăm cu o situaţie similară celei de acum, de la Maternitatea Piteşti”, a concluzionat Adrian Ţolea.

La rândul ei, Mirandolina Prişcă, manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, a precizat că situaţia de la Matern este mai veche, de trei ani conducerea Secţiei trimiţând memorii, dar că această situaţie s-a acutizat în ultima perioadă, în special după incidentul din 29 ianuarie, când căderea unei bucăţi mari de tencuială putea să producă o tragedie.

„Am preluat funcţia de manager la începutul anului şi cea mai stringentă preocupare a fost pentru situaţia de la Matern. Trebuie să găsim o soluţie, trebuie să o găsim urgent şi consider că mutarea secţiei Matern în locaţia nouă din Grădişte este, la ora actuală, cea mai viabilă, atât ca timp de amenajare, cât şi ca şi condiţii. Am discutat inclusiv cu medici din Matern care, cu unele obiecţii, au fost de acord că soluţia găsită de Consiliul Judeţean şi de conducerea Spitalului este cea mai bună. Rămâne ca specialiştii împreună cu constructorul să găsească şi modalitatea punerii în practică a proiectului”, a completat Mirandolina Prişcă, manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.