Ziarul electronic al arădenilor

Material lemnos, exploatat ilegal, recuperat de jandarmii arădeni 

Un echipaj de jandarmerie a depistat, la sfârșitul săptămânii trecute, un bărbat din Hunedoara care transporta o cantitate de aproximativ 21 mc de arbori (59 bucăți) din diferite specii, cu un camion, pe un drum forestier din apropierea localității Brusturi.

La verificarea documentelor, jandarmii au constatat că datele înscrise în avizul de însoțire nu corespund cu volumul de lemn transportat.

În acest context, au fost solicitați în sprijin ingineri silvici din cadrul Gărzii Forestiere Arad și ofițeri specialiști din cadrul IPJ Arad.

În urma verificărilor efectuate în colaborare cu cele două instituții, la o distanță de aproximativ 4 km de satul Brusturi, în zona împădurită, a fost descoperit un loc în care era pregătită pentru încărcare, o cantitate de aproximativ 57 mc de material lemnos din speciile fag și molid. La o altă distanță semnificativă  a fost descoperită și zona din care s-a exploatat ilegal materialul lemnos respectiv. Urmele cioatelor descoperite se potriveau cu arborii din camion și cei depozitați în pădure.

Întreaga cantitate de material lemnos, respectiv 78 mc, a fost ridicată în vederea confiscării, iar autoturismul a fost indisponibilizat până la finalizarea cercetărilor. Prejudiciul creat se ridică la aproximativ 14.500 lei.

Jandarmii au întocmit pe numele bărbatului actele de sesizare a organelor de urmărire penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ,,tăierea, fără drept, de arbori, din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara acestui” și ,,furtul de arbori doborâţi sau rupţi de fenomene naturale ori de arbori, puieţi sau lăstari care au fost tăiaţi ori scoşi din rădăcini, din păduri, perdele forestiere de protecţie, din terenuri degradate care au fost ameliorate prin lucrări de împădurire şi din vegetaţia forestieră din afara fondului forestier naţional, precum şi al oricăror altor produse specifice ale fondului forestier national”, în conformitate cu prevederile Codului Silvic și au aplicat o sancțiune contravențională cu amendă în valoare de 10.000 lei pentru transport de material lemnos fără a deține documente justificative.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de IJJ Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.