Ziarul electronic al arădenilor

Masca societății civile

Ca principiu, societatea civilă trebuie să fie un partener al clasei politice, nu un substitut! Rolul societății civile e de a corecta, verbal măcar, dacă nu și prin acțiuni de mecenat, greșelile administrației.

Teofil Grădinaru

Tocamai de aceea, comparativ cu principiul separării puterilor în stat, reprezentanții societății civile nu trebuie niciodată să aibă ca obiectiv acapararea unei poziții politice. Cel puțin moral nu ar trebui să facă acest lucru.

Am creionat această introducere pentru a explica jocul domnului consilier municipal Claudiu Cristea. Acesta s-a autodeclarat reprezentant al societății civile, cu țintă precisă contracararea activităților Primăriei.

Desigur, nu a tuturor, ci a celor care nu se mulează pe interesele cetățenilor, așa cum de fiecare dată își motivează atacurile distinsul consilier.

Un lucru trebuie bine definit: Claudiu Cristea are puncte de vedere foarte pertinente. Doar că, din postura veșnic critic, nu vede și aplicabilitatea în natură a acestor puncte de vedere.

Stau și mă gândesc că există o polemică profundă între Claudiu Cristea consilierul și Claudiu Cristea ca exponent al societății civile. Omul de administrație, Claudiu Cristea știe că nu pot fi satisfăcute toate pretențiile (bune, repet!) omului civic Claudiu Cristea.

În toată această polemică, din păcate, liantul de bază este omul politic Claudiu Cristea!  De fapt, în spatele tuturor acțiunilor civice stă dorința lui Claudiu Cristea de a deveni. De a ocupa o funcție în aparatul administrativ. Una decizională, desigur, nu formală – ca și cea prezentă, de consilier local – sau decorativă – precum în mandatul 2000-2004, ca vicepreședinte pe probleme de cultură, la Consiliul Județean Arad.

Tocmai de aceea, în ciuda unei viziuni civice bune, proiectele consilierului municipal nu prea au priză la publicul mare.

Nu au pentru că Claudiu Cristea n-a reușit să ne convingă că toate acțiunile lui nu au substrat politic!!!

De fapt, așa cum politicienii obișnuiți profită de oameni ca electorat, o dată la patru ani, Claudiu o face zilnic sau de câte ori poate.

Toate sub masca societății civile. 

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.