Ziarul electronic al arădenilor

Mărturii… digitale ale Marii Uniri, în colecția Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol“ Arad

Suntem în an Centenar și ne-am  dorit să aducem mai aproape de public o serie de momente din acele vremuri.

Proiectul și-a propus să digitizeze volumele autobiografice sau de memorialistică, care abordează perioada Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, punându-le astfel la dispoziția publicului larg. Menționăm că finanțarea a fost asigurată de către Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Deoarece foarte multe dintre volumele și broșurile care se încadrează în acestă arie tematică au fost tipărite în tiraje restrânse, de 200 – 300 de exemplare sau încă nu au văzut lumina tiparului – fiind păstrate ca manuscrise – considerăm că digitizarea acestora și postarea lor pe site-ul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol“ s-a  impus  ca o necesitate.

Așadar, în acest an s-au  digitizat volumele „Reprivire asupra vieții“,  publicat în tiraj restrîns de 250 de exemplare, scris de către Coriolan Băran – un fost combatant în Primul război Mondial, în armata austro-ungară, participant la Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia, primar și prefect  al Timișoarei.

Tot în cadrul acestui proiect s-au mai digitizat volumele „Zile trăite“ a lui Roman Ciorogariu, profesor și director al Preparandiei din Arad, ziarist la „Tribuna“ și episcop ortodox de Oradea, parlamentar în perioada interbelică.

A urmat cartea „Spre prăpastie“ de Roman Ciorogariu, „Tisza, Mangra și Tribuna“ – de Alexandru Vaida Voevod, „Arădanii și Partidul Național Român“  de Ioan Suciu, „Tribuna și tribuniștii“ (Ioan Slavici) , „Românii din Ardeal“ (Ioan Slavici) . Nu în ultimul rând, un interesant jurnal de front „Ne avântăm spre vest“, scris de către locotenentul Lăiță I. Stanciu despre participarea sa în al Doilea Război Mondial este accesibil în format PDF, pe site-ul nostru www.bibliotecaarad.ro.

De asemenea, amintim că și colecția de ziare și periodice arădene, care conține peste 50 de titluri locale de secol XIX, XX și XXI în limbile română, maghiară și germană au fost deja digitizate între 2013 și 2017.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol“. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.