Ziarul electronic al arădenilor

Marionetele 3D din Arad, patru spectacole la Istanbul

teatrud-300x190Teatrul de Marionete „Gepetto“ din Arad va participa, în luna martie, la „Istanbul International Puppet Festival“, cu patru reprezentaţii ale spectacolului tridimensional „Tovarăşul de drum“, după Hans Christian Andersen.

Cu ocazia aniversării a 10 ani de existenţă a ICR Istanbul, „Izmir International Puppet Days“ – unul din cele mai vizibile şi de succes festivaluri de profil din Turcia – onorează parteneriatul cu institutul român prin invitarea a trei companii de teatru româneşti, cu nouă spectacole la ediţia din acest an.

ICR Istanbul sprijină participarea la Izmir si Antalya a Teatrului „Ţăndărică“, cu trei reprezentatii ale piesei de teatru „Parachutists“, a Lightwave Theatre Company din Bucureşti cu două spectacole ale piesei „Lover Physics“ şi a Teatrului de Marionete „Gepetto“ din Arad, cu patru spectacole 3D – piesa „Tovarăşul de drum“, după Hans Christian Andersen.

„Tovarăşul de drum“ (The Fellow Traveler) se va juca în 13 martie, la Centrul Cultural Aliaga Halk, în 14 martie, în Antalya, în 16 martie, la Universitatea Egeană, și în 17 martie, la Izmir Sanat.

Echipa de păpuşari a teatrului de marionete „Gepetto“ din Arad este prima din lume care a realizat un spectacol multimedia 3D stereoscopic, cu imagini care se derulează pe un ecran transparent de tip tul, în spatele căruia, într-o lumină specială, evoluează o poveste cu marionete la fire medii.

Tehnologia 3D a fost combinată cu jocul cu marionete pentru a oferi publicului larg o nouă abordare estetică a teatrului.

„Tovarăşul de drum” descrie călătoria unui tânăr orfan pe nume Johannes prin lumea largă, în căutarea unei prinţese. Bunătatea sufletească şi curajul fiindu-i cele mai preţioase comori, tânărul însoţit de un tovarăş de drum se confruntă cu multe greutăţi înainte de a atinge scopul călătoriei.

Festivalul de teatru pentru păpuşi din Izmir se află la cea de-a 9-a ediţie si se desfăşoară în perioada 5-22 martie.

În urmă cu trei ani „Izmir Internaţional Puppet Days“ a fost ales al doilea că importanţă la nivel European, după festivalul internaţional de teatru din Sarnafil, Franţa.

La ediţia precedentă a Festivalului au participat 40 de trupe de teatru de păpuşi şi animaţie din toată lumea, iar spectacolele au fost montate de 147 de ori în 27 de săli de teatru din Izmir.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.