Ziarul electronic al arădenilor

Mallul Galleria din Arad, vândut cu 2,1 milioane de euro

galleria-arad-buna-605xDezvoltatorul imobiliar Globe Trade Centre (GTC), aflat în proces de schimbare a strategiei de investiţii în România, a vândut mallul Galleria din Arad cu 2,1 milioane de euro unei firme cu afaceri de 6.000 de euro controlată de sirianul Abdulwahed Nour Ideen.

Pierderea vânzătorului este uriaşă ţinând cont că a investit peste 60 mil. euro în dezvoltarea mallului.

GTC a cedat părţile sociale ale firmei Mercury Commercial Center, prin intermediul căreia funcţionează mallul din Arad, către firma Casa Suprema, creată de Nour Ideen pentru investiţii imobiliare în România, şi către românca de origine siriană Toomeh Bdour.

Astfel, Casa Suprema deţine 99,96% din părţie sociale ale firmei, iar Bdour deţine 0,03% şi a preluat şi funcţia de administrator al societăţii. Actul de vânzare a fost semnat în 1 septembrie 2016, potrivit anunţului de vânzare publicat în Monitorul Oficial.

Galleria Arad a început să se confrunte cu probleme grave legate de gradul de ocupare după închiderea hipermarketului cora. Compania a încercat în repetate rânduri să vândă mallul.

Cu o lună mai devreme, sirianul Nour Ideen a cumpărat şi Galleria Piatra Neamţ, pentru 2,7 mil. euro. În primele nouă luni ale acestui an, veniturile generate de mallurile Galleria Piatra Neamţ şi Arad au scăzut cu peste 45%, până la 1,2 mil. euro, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015.

Prin noua tranzacţie, Globe Trade Centre a reuşit să iasă definitiv din reţeaua de malluri Galleria pe care a construit-o înainte de criză în România. GTC a vândut în total patru centre comerciale.

Pe parcursul ultimilor ani, compania a reuşit să vândă în pierdere mallurile Galleria Suceava şi Buzău, în încercarea de a lichida activele cu probleme. Compania a vândut Galleria Suceava antreprenorului sucevean Costică Tudosă pentru 1 mil. euro, plus 8 mil. euro datorii bancare; iar Galleria Buzău a fost cumpărată de omul de afaceri Liviu Avram.

Schimbare de strategie

GTC, al cărui acţionar majoritar este gigantul american Lone Star, este într-un proces de curăţare a portofoliului românesc de activele neperformante. În România, compania mai are la vânzare un teren în Bistriţa.

Noua direcţie de dezvoltare a companiei este spre clădiri de birouri, proces pentru care are nevoie de lichidităţi. Din acest motiv, compania s-a listat recent pe Bursa de la Johannesburg, ca a doua piaţă după Bursa de la Varşovia. Cel mai mare investitor imobiliar din România, NEPI, obţine anual sute de milioane de euro din Africa de Sud.

sursa: capital.ro

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.