Ziarul electronic al arădenilor

Magazin IT online sau clasic?

In ultimii ani, magazinele online de produse IT au devenit foarte numeroase, numarul lor crescand an de an in detrimentul magazinelor clasice, care comercializeaza acelasi gen de produse.

Magazinele online au aparut la sfarsitul anilor ‘90, astazi acestea fiind de ordinul miilor. Important este ca din concurenta aceasta acerba, atat intre magazinele online, cat si intre acestea si cele clasice, sa iasa multumit pana la urma clientul.

Sa nu uitam ca fara clienti, atat magazinele online cat si cele clasice s-ar desfiinta extrem de repede, practic afacerile acestora fiind bazate pe acestia. Intrebarea care se pune este: magazin clasic sau online? Cumparatorii ar fi interesati sa afle pe scurt care sunt avantajele unui magazin clasic si ale unui magazin online.

In primul rand, trebuie tinut cont de faptul ca sunt clienti care nu beneficiaza de conexiune la Internet, deci acestia sunt exclusi din start ca potentiali clienti ai unui magazin online. Apoi exista o categorie de clienti care este extrem de ocupata cu propriul job, incat nu are timp sa hoinareasca prin magazinele clasice cautand un produs sau altul.

In continuare o sa va prezint avantajele fiecarui tip de magazin in parte. Sa incep cu magazinele clasice. Cumparatorul are marele avantaj ca poate verifica dispozitivul IT, inainte de a-l cumpara, informandu-se direct la vanzator despre anumite nelamuriri legate de produsul cautat. In schimb marele dezavantaj este pretul, acesta fiind mult mai mare decat in cazul unui magazin online.

Aceasta diferenta de pret se datoreaza in primul rand spatiului mare de expunere pentru care vanzatorul trebuie sa plateasca o chirie mult mai mare si numarului mare de angajati care deservesc acel magazin.

Un alt dezavantaj al acestor magazine clasice este acela ca nu se poate sti din timp daca produsul mai este pe stoc, fiind necesara o revenire pentru a-l cumpara. Timpul pierdut reprezinta si el un dezavantaj important, pentru ca asa cum spun englezii  „timpul inseamna bani”, ar trebui sa fie valabil si la noi, intr-o societate in continua dezvoltare.

Am vazut pe scurt ce avantaje si dezavantaje are un magazin clasic, dar sa vedem care sunt acestea si in cazul unui magazin online. In primul rand o sa incep cu avantajele acestui tip de magazin. Nefiind nevoie de un spatiu de prezentare real pe care magazinul sa plateasca chirie si in acelasi timp nefiind nevoie de o armata de angajati pentru a prezenta produsele, pretul acestora este mult mai mic comparativ cu cele din magazinul clasic.

Apoi se poate cauta in acelasi timp din fata propriului calculator, cu doar cateva click-uri, produsul in mai multe magazine, unele aflate chiar si in alte orase din tara putand astfel sa comparati preturile sau carcateristicile acestora. Apoi comanda este facuta online sau prin telefon, necesitand cateva minute in plus.

Dezavantajele acestui tip de magazin sunt cele legate de verificarea personala a produsului si durata de achizitionare care se realizeaza prin curierat rapid si dureaza de la cateva ore la 2-3 zile. Deci ganditi-va bine inainte de alegere, iar daca v-ati hotarat la un magazin online de produse IT, Mentor Market este unul din magazinele  in care puteti avea deplina incredere.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.