Ziarul electronic al arădenilor

„Mă vezi? 1918 într-o altă lumină”. Spectacol vizual și auditiv la casa lui Ștefan Cicio Pop

Fațada casei din Arad care i-a aparținut lui Ștefan Cicio Pop, unul dintre corifeii Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, va fi iluminată în timpul unui spectacol vizual și auditiv, care va dura 15 minute.

În perioada 29 octombrie – 13 noiembrie se desfășoară, în București și în alte 5 orașe din țară, printre care și Arad, proiectul „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină”, în cadrul căruia vor fi iluminate arhitectural 10 clădiri a căror istorie este strâns legată de momentul Marii Uniri și de ultimii o sută de ani. Proiectul, cofinanțat de Ministerul Culturii și Integrării, se derulează în Capitală și în Iași, Constanța, Sighet, Arad și Alba Iulia.

Ateneul Român, Grădina Capitol, Academia Română, Palatul Regal, Palatul Cantacuzino, Cazinoul din Constanța, Muzeul Unirii din Iași, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighet, Catedrala Încoronării din Alba Iulia și Casa lui Ștefan Cicio Pop din Arad, sunt clădirile a căror fațadă va fi iluminată în timpul unui spectacolului vizual și auditiv de 15 minute.

Casa care i-a aparținut lui Ștefan Cicio Pop va fi iluminată în seara zilei de 12 noiembrie , de la ora 19.30.

Profesorul Corneliu Pădurean, președintele Asociaţiei „Ştefan Cicio Pop, a menționat că în această casă, situată în Arad, pe strada Ștefan Cicio Pop, a fost, în toamna anului 1918, sediul guvernului Transilvaniei, a Consiliului Naţional Român Central.

„Aici s-a hotărât Unirea Transilvaniei cu România, prin Adunarea Naţională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. În această casă, care era proprietatea lui Ştefan Cicio Pop, s-au întâlnit Iuliu Maniu, Vasile Goldiş, Ioan Suciu şi alţi mari patrioţi români, părinţi ai patriei, care au creat România Mare“, a precizat profesorul Corneliu Pădurean, președintele Asocțiației „Ștefan Cicio Pop“.

Pe lângă punerea în valoare a celor 10 clădiri reprezentative, inițiatorii acestui eveniment, membrii Asociației Culturale pentru Educație prin Artă, susținuți de light-designerii de la Apart Production și Five’s International, își doresc să le ofere locuitorilor din cele 6 orașe informații, unele dintre acestea necunoscute, cu privire la monumentele selectate și rolul pe care l-au avut în dezvoltarea societății românești de la începutul secolului XX.

„Prin spectacolul de lumini special conceput pentru fiecare monument și cu ajutorul vocii actorului Șerban Pavlu, respunem povești pierdute, iar prin această îmbinare de elemente de arhitectură, iluminat, tehnologie și act artistic încercăm să generăm un moment în care edificiul se adresează privitorilor prin sintagma «Mă vezi? 1918 într-o altă lumină». Ideea proiectului îi aparține light designer-ului Alin Popa, cel care a și conceput acest spectacol și care a realizat că orice spațiu ajunge să intre în cotidian, obișnuință și uitare. Scopul acestei manifestări culturale este să repoziționeze toate aceste edificii, unele aflate în stare de degradare, în mentalul colectiv și să tragă un semnal de alarmă asupra stării în care acestea se află”, a declarat Eugen Lumezianu, președintele Asociației pentru Educația prin Artă.

În toate cele 6 orașe, spectacolul de lumini va demara la ora 19.30 și va cuprinde câte 5 sesiuni a câte 15 minute.

„Mă vezi? 1918 într-o altă lumină” se desfășoară după cum urmează:

29 octombrie – Ateneul Român, București

30 octombrie – Grădina Capitol, București

31 octombrie – Academia Română, București

1 noiembrie – Palatul Regal, București

2 noiembrie – Palatul Cantacuzino – Muzeul George Enescu, București

6 noiembrie – Cazinoul din Constanța

8 noiembrie – Muzeul Unirii, Iași

10 noiembrie – Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, Sighet

12 noiembrie – Casa lui Ștefan Cicio Pop, Arad

13 noiembrie – Catedrala Încoronării, Alba Iulia.

Accesul publicului este gratuit, iar cei care nu vor putea asista la aceste evenimente le vor putea vizualiza live pe pagina de Facebook a Asociației Culturale pentru Educația prin Artă și cea a proiectului – „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină“.

CITITI SI: CJ Arad solicită ministrului Culturii implicarea pentru salvarea Casei „Ştefan Cicio Pop”

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.