Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE Lupaș: „Este nevoie de 5 tramvaie noi pe an, pentru toți arădenii“

Bugetul național a născut reacții dure dinspre primari, dar și proteste din partea societății civile, în special a persoanelor cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora.

Dacă primarul se bate cu pumnu-n piept la București, în Arad cei cu dizabilități rămân ignorați de administrația locală, în special când vine vorba de transportul public, susține Marin Lupaș.

„De mulți ani arădenii cu dizabilități și nu numai nu au putut să beneficieze de transportul public cu tramvaie moderne pentru că nu locuiesc în cartierul Vlaicu sau pe ruta Bulevardul Revoluției – Piața Romană – Aradul Nou. Și această problemă este datorată exclusiv incompetenței sau lipsei de viziune a politicianului Falcă, care nu se vedea probabil ținut primar atâta vreme, ba cu dosare la DNA, ba cu inamici în propriul partid.

Abia în decembrie 2018 ni s-a propus în Consiliul Local actualizarea studiului de fezabilitate pentru refacerea liniilor pe tronsonul Piața Podgoria – Pasaj Micalaca – Micalaca Zona III. Și asta doar pentru că Primăria s-a gândit să înscrie această lucrare atât de necesară ca proiect de rezervă pe Axa 4 a Programului Operațional Regional 2014-2020”, declară Marin Lupaș.

Dincolo de reabilitarea liniilor de tramvai, consilierul municipal independent arată că nevoia pentru tramvaie noi în Arad este de 20 de ori mai mare decât cea planificată de Primăria Arad!

În acest an primarul Falcă a anunțat începerea procedurii de licitaţie pentru achiziţionarea a 10 tramvaie noi, care să completeze pe cele 6 cumpărate în urmă cu 5 ani, în timp ce Cluj-Napoca a cumpărat deja în 2018 un număr de 22 de tramvaie noi.

„Acest primar face prea puțin pentru ce are Aradul nevoie. Dintr-un total de 138 de tramvaie pe care le deține CTP, să te lauzi cu 6 tramvaie și încă 10 undeva în câțiva ani este o jignire pentru nevoile reale ale arădenilor. În 2016 am solicitat public acestei administrații un plan pentru cumpărarea prin fonduri europene a 5 tramvaie noi în fiecare an, altfel se vor înlocui toate tramvaiele în 100 de ani!

Comparativ, Primăria Cluj-Napoca a atribuit în doar un singur an cumpărarea a 22 de tramvaie noi, pe când Primăria Arad se chinuie să achiziționeze 16 tramvaie într-o perioadă de aproape 10 ani. Dacă ne gândim doar la zecile de milioane din excedentul bugetar anual pe care îl înregistrează Municipalitatea, nici nu ar mai trebui să se complice cu fondurile europene, capitol la care au eșuat cei din PNL în frunte cu Gheorghe Falcă, ci să aloce clar 7,5 milioane în fiecare an pentru confortul și necesitățile arădenilor cu dizabilități și nu numai”, concluzionează Lupaș.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de consilierul municipal independent Marin Lupaș. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

UPDATE

Primarul Municipiului Arad, Gheorghe Falcă răspunde acuzaţiilor aduse de consilierul independent Marin Lupaş, prin intermediul unui comunicat de presă, remis zilele acestea.

„Este surprinzător faptul că dintr-o dată consilierul Marin Lupaş sesizează lipsa tramvaielor noi în Arad, însă pe vremea când era liderul consilierilor PSD,  era de o cu totul altă părere, numărându-se printre cei care s-au opus achiziţionării celor 6 tramvaielor Imperio. Acum, consilierul Lupaş evocă anul 2016 când recomanda cumpărarea «prin fonduri europene a 5 tramvaie noi în fiecare an». Îi reamintim faptul că în 7 februarie 2019 au fost deschise ofertele depuse la licitaţia organizată de Primăria Municipiului Arad în vederea achiziţionării a 10 tramvaie noi, urmând ca într-o altă etapă să cumpărăm încă 18 garnituri. Achiziţia va fi finanţată prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Este regretabil că, după atâţia ani de când ocupă scaunul de consilier local, domnul Lupaş nu ştie că excedentul bugetar la care face referire poate fi folosit numai pentru investiţii. Anul acesta o mare parte din aceşti bani vor fi direcţionaţi spre proiectul de Regenerare Urbană, un proiect în valoare de 50 de milioane de euro, ce va îmbunătăţi condiţiile de viaţă a mii de arădeni care locuiesc în zonele de blocuri din municipiu.  Îi reamintesc consilierului Lupaş că s-a numărat printre cei care s-au opus şi acestui proiect!

Constat că avem de aface cu un caz tipic de ipocrizie, specifică celor care nu au făcut nimic pentru Arad”.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.