Ziarul electronic al arădenilor

Lumânări aprinse în memoria victimelor SIDA

poza 1 okUn lanţ uman va fi format duminică, în Piața „Avram Iancu“ din municipiul Arad, la cea de-a doua ediţie a evenimentului intitulat „Lumânări pentru suflet”, în cadrul căruia participanţii vor lansa baloane roşii şi vor aprinde lumânări în memoria celor care au decedat din cauza SIDA.

La acțiunea care se va desfășura între orele 19.00 și 21.00, studenţi de la Univeristatea „Aurel Vlaicu” şi elevii de la mai multe licee din municipiu vor forma un lanţ uman.

De asemenea, participanții la acțiune vor lansa baloane roşii cu heliu şi vor depune lumânări aprinse, în memoria victimelor SIDA.

„Ca simbol al conștientizării problemei HIV/SIDA, al implicării în activitatea de prevenire și de combatere a discriminării, toți cei prezenți la acest eveniment vor purta «fundița roșie». Trecătorii vor fi încurajaţi să dea dovadă de solidaritate şi toleranţă şi să aprindă o lumânare în memoria celor dispăruţi. Tuturor participanţilor, voluntarii le vor explica însemnătatea gestului. De asemenea, un cadru medical specializat va susţine o scurtă prezentare despre istoricul şi impactul acestei boli”, se menţionează într-un comunicat de presă remis de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad.

Totodată, specialiştii din cadrul Serviciului pentru Prevenirea Marginalizării Sociale, Trafic, Migrație și Repatrieri şi reprezentanţii Asociaţiei „Noi și Ceilalți” Arad vor distribui pliante şi flututraşi informativi.

Motto-ul evenimentului de anul acesta este „E timpul sa te implici și tu!”.

„Manifestarea are drept scop aducerea unui omagiu colectiv românilor care au decedat ca urmare a bolii SIDA, să transmită un mesaj de încurajare copiilor și adulților care sunt în viaţă, dar sunt infestaţi cu HIV/SIDA și, mai ales, să lanseze un îndemn la prevenire și solidaritate între semeni. La eveniment vor fi invitaţi să participe reprezentanţi ai ONG-urilor de profil din Arad, precum şi mai mulţi voluntari“, se mai arată în comunicatul de presă.

Mii de comunități din întreaga lume se reunesc în fiecare an în cea de-a treia duminică a lunii mai pentru a aprinde lumânări și candele în memoria celor care au murit din cauza SIDA.

Ziua Internaţională a Lumânărilor Aprinse este un program al Consiliului Mondial al Sănătăţii, celebrat pentru prima oară în anul 1983, când în lume existau doar câteva mii de decese cauzate de această maladie.

Din momentul în care a fost depistat primul caz de îmbolnăvire şi până în prezent, SIDA a doborât aproape 30 de milioane de oameni.

În anul 1992, Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS) a introdus şi în ţara noastră o astfel de comemorare.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.