Ziarul electronic al arădenilor

Locuri propuse pentru amplasarea Monumentului Marii Uniri

Asociaţia pentru ridicarea Monumentului Marii Unirii la Arad a transmis un memoriu Ministerului Culturii în care solicită stabilirea unui loc pentru amplasarea monumentului, dar și bani pentru transportul și montarea acestuia.

De asemenea, în memoriul adresat secretarului de stat din Ministerul Culturii, Mădălin Voicu, conducerea Asociației cere susținere demersul Aradului de a fi recunoscut ca centru important în realizarea Marii Uniri.

„După 13 ani, de întruniri,  solicitări, proteste,  dezbateri şi consultări şi după aproape 100 de ani de când arădenii aşteaptă realizarea acestei opere de artă, situaţia rămâne incertă şi controversată“, se menționează în memoriul semnat de Aurel Ardelean, președintele Asociaţiei pentru ridicarea Monumentului Marii Unirii la Arad.

În memoriu, conducerea Asociației arată că „istoricii, arhitecţii şi specialiştii în domeniu apreciază că imaginea artistică a Monumentului Marii Uniri de la 1918  este una modernă şi nu poate avea o locaţie clasică“ și sugerează stabilirea unei noi locaţii, dintre variantele propuse şi înaintate şi autorităţilor publice locale.

Astfel, zonele propuse sunt:

– Axa principală a Aradului, de la Catedrala Ortodoxă „Sfânta Treime” până la Piaţa „Avram Iancu“

– În faţa noii Catedrale Ortodoxe „Sfânta Treime”, unde a fost pusă piatra de temelie în 2003 de preşedintele României de la acea vreme

– În faţă la Cofetăria Libelula (B-dul. Revoluţiei) unde a exista un proiect realizat de regretatul arhitect Miloş Cristea

– În Piaţa Revoluţiei, respectiv în faţa Primăriei sau în faţa Băncii Naţionale Române

– În Piaţa din faţa Catedralei Ortodoxe vechi

– Pe terenul fostei Fabrici „Tricoul Roşu”

– În zona Casei de Cultură, Consiliul Judeţean, Parcul Pădurice, Casa Artiştilor, zonă care are toate şansele de a deveni o piaţă publică. „Această variantă este probabil cea mai fezabilă având în vedere că nu poate fi contestată de nimeni, are avizul unui plan urbanistic zonal și este într-o zonă centrală a Aradului“, se menționează în memoriu.

„În baza celor relatate, vă rugăm să analizaţi cu responsabilitate – împreună cu autorităţile publice locale – propunerile menţionate, să stabiliţi în calitate de proprietar al monumentului locaţia care se încadrează cel mai bine cu arhitectura Monumentului. În același timp va fi nevoie de alocarea fondurile necesare amplasării, inclusiv transportul acestuia la Arad – astfel încât lucrările să fie finalizate într-un timp rezonabil, iar Centenarul Marii Uniri din 1 Decembrie 1918 să fie aniversat la Arad cu tot respectul cuvenit înaintașilor, celor care s-au sacrificat pentru ca noi astăzi să trăim într-o Românie Mare, Unită, Membră a Uniunii Europene.

De asemenea – în concordanță cu cele menționate mai sus – avem încredere că, având această uriașă responsabilitate națională cea a gestionării culturii naționale, veți susține demersul Aradului de a fi recunoscut ca centru important în realizarea Marii Uniri, prin personalitățile de excepție ale timpului: Vasile Goldiș, Ștefan Cicio Pop, Ioan Suciu, Sever Bocu, Mihai Veliciu…“, se mai arată în memoriul trimis Ministerului Culturii.

Demersurile pentru amplasarea acestui monument au început în urmă cu un deceniu, când Asociaţia pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad a lansat primul concurs naţional pentru realizarea lucrării, la care au participat 13 artişti plastici. Juriul a declarat drept câştigătoare lucrarea unui artist arădean, dar Ministerul Culturii şi Cultelor nu a fost de acord şi a organizat un nou concurs, în 2007, care a fost câştigat de sculptorul Florin Codre.

Monumentul Marii Uniri de la 1918 reprezintă o coloană a infinitului stilizată sub forma unui stâlp ramificat, simbolizând o convergenţă a celor trei provincii româneşti. Lucrarea este compusă din 12 piese, care vor constitui o coloană împletită, înaltă de 24 de metri şi cântăreşte circa 150 de tone.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.