Ziarul electronic al arădenilor

Locuri în care nu va fi pus Monumentul Marii Uniri: Lacul de la Pădurice şi Piaţa Catedralei

Municipalitatea a renunțat la două dintre locațiile propuse pentru amplasarea Monumentului Marii Uniri în municipiului Arad, iar primarul Gheorghe Falcă a afirmat că ridicarea monumentului este „o urgență“.

O delegaţie a Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale este aşteptată la Arad în perioada 27-28 februarie, pentru a stabili condiţiile finale de amplasare a Monumentului Marii Uniri din 1918.

Delegaţia va fi compusă din inspectorul guvernamental Adrian Nicolaescu, consilierul ministrului culturii şi identităţii naţionale, Gheorghe Pătraşcu, şi artistul plastic Florin Codre.

„Primăria Municipiului Arad va asigura condiţiile necesare pentru vizionarea amplasamentelor propuse“, a informat Primăria Municipiului.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a afirmat, joi, că două dintre locaţiile propuse iniţial de artist nu vor fi luate în discuţie. Este vorba despre lacul de la Pădurice şi Piaţa Catedralei.

„Monumentul trebuie să unească, nu să dezbine. Vor găsi o locaţie, bună pentru dânşii, pe care o vom aproba fără ezitare. Amplasarea monumentului este o urgenţă”, a declarat Gheorghe Falcă.

„După ce vor identifica locaţia potrivită amplasării monumentului, la Primăria Municipiului Arad va avea loc o întâlnire între reprezentanţii Ministerului Culturii şi toţi factorii locali relevanţi, pentru a se ajunge la o concluzie definitivă privind derularea acestui proiect. Monumentul Marii Uniri de la 1918 ar trebui să fie amplasat la Arad cel târziu la începutul lunii noiembrie“, se mai precizează într-o informare a Primăriei Arad.

Demersurile pentru amplasarea acestui monument au început în urmă cu un deceniu, când Asociaţia pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad a lansat primul concurs naţional pentru realizarea lucrării, la care au participat 13 artişti plastici.

Juriul a declarat drept câştigătoare lucrarea unui artist arădean, dar Ministerul Culturii şi Cultelor nu a fost de acord şi a organizat un nou concurs, în 2007, care a fost câştigat de sculptorul Florin Codre.

Monumentul Marii Uniri de la 1918 reprezintă o coloană a infinitului stilizată sub forma unui stâlp ramificat, simbolizând o convergenţă a celor trei provincii româneşti. Lucrarea este compusă din 12 piese, care vor constitui o coloană împletită, înaltă de 24 de metri şi cântăreşte circa 150 de tone.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.