Ziarul electronic al arădenilor

Limbajul semnelor ar putea deveni limbă maternă în România

Deputaţii au decis că limbajul semnelor este limbă maternă în România pentru persoanele cu deficienţe de auz.

Proiectul depus de deputatul Adriana Săftoiu a fost adoptat cu 241 de voturi pentru. Proiectul va merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Proiectul legislativ a fost iniţiat de deputatul PNL Adriana Săftoiu.

„Este proiectul meu de suflet. Va schimba foarte mult acest proiect. Este d esuflet pentru că atunci când am început această legislatură şi am cunosut minoritatea surzilor mi-am dat seama că ei sunt o minoritate lingvistică”, a afirmat Săftoiu.

Deputatul PNL spune că prin proiectul său copii cu deficienţe de auz vor avea acces mai uşor la educaţie şi vor putea promova examene finale.

„Examenele pe care le dau copiii care termină liceele de surzi nu sutn adaptate deloc nevoilor lor. În momemntul în care am recunoscut limba semnelor ca limbă maternă aceşti copii îşi vor susţine examenul în limba semenlor şi vor susţine un examen în limba română la alt grad de dificultate”, conform sursei menţionate.

Adriana Săftoiu spune că instituţiile au două zile la dispoziţie pentru a se pune la punct.

„Instituţiile statului au la dispoziţie doi ani pentru a lua toate măsurie aşa încât această lege să devină operaţională”, a subliniat deputatul.

Proiectul de lege a fost susţinut şi de parlamentari PMP, USR, dar şi de Traian Băsescu, în perioada în care era senator neafiliat.

Proiectul va merge la preşedintele Iohannis pentru a fi promulgat.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.