Ziarul electronic al arădenilor

Licitație pentru decolmatarea Canalului Morilor

Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a demarat licitația pentru decolmatarea Canalului Morilor, o construcție hidrotehnică cu o vechime de 180 de ani.

Anunțul a fost făcut, marți, de deputatul PSD Florin Tripa, pe o rețea de socializare.

„În această dimineață, am primit o veste extrem de bună la întâlnirea cu directorul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, Florin-Ionuț Barbu. ANIF a demarat licitația pentru decolmatarea Canalului Morilor, o construcție hidrotehnică unicat în România, cu o vechime de 180 de ani“, a anunțat deputatul social-democrat.

Tripa a mai menționat că valoarea investiției este de 3,5 milioane lei, iar de pe urma acestei lucrări vor beneficia în special fermierii de pe Valea Crișului Alb, care utilizează sisteme de irigații.

Canalul Morilor colectează apele pluviale și pe cele curgătoare din nord-vestul depresiunii Zărandului, dintr-un bazin hidrografic cu o suprafață de 122 kilometri pătrați și a fost proiectat să transporte 2,5 metri cubi de apă pe secundă.

Cu o lungine de 79,3 kilometri, 24 de metri lățime și 12 metri adâncime, canalul pornește din Crișul Alb, în dreptul localității Berindia, iar localitățile riverane sunt Buteni, Bârsa, Aldești, Mânerău, Bocsig, Mocrea, Seleuș, Zărand, Olari, Nădab, Socodor, Șiclău, Pilu și Vărșand, unde apa se varsă din nou în Crișul Alb.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.