Ziarul electronic al arădenilor

Legea antifumat intră în vigoare. VEZI ce prevede legea

imagesÎncepând de joi, 17 martie 2016, fumătorii nu vor mai putea să-şi aprindă ţigara în restaurante, în baruri, în cluburi sau în orice spaţiu public delimitat de doi pereţi şi care are acoperiş.

În plus, conform legii antifumat, ţigările electronice nu vor mai putea fi folosite în mijloacele de transport în comun, în restul spaţiilor publice acestea fiind permise.

Legea antifumat stabileşte unele măsuri privind prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun, prin interzicerea completă a fumatului în toate spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii, prin inscripţionarea pachetelor cu produse din tutun, prin desfăşurarea de campanii de informare şi educare a populaţiei, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmează să le achiziţioneze, prin indicarea în produsele finale a conţinutului de gudron, nicotină şi monoxid de carbon, prin unele măsuri privind utilizarea ingredientelor pentru produsele din tutun, având ca scop protejarea sănătăţii persoanelor fumătoare şi nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor şi asigurarea unui nivel adecvat al calităţii vieţii populaţiei din România.

Ce prevede Legea anti-fumatului

Potrivit legii care interzice fumatul, fumătorii nu-şi vor mai putea aprinde ţigările în spaţiile publice închise şi nici în locurile de joacă pentru copii, nici măcar cele în aer liber.

În plus, este interzisă şi vânzarea la bucată a ţigaretelor şi a ţigărilor de foi. Noua lege îi priveşte chiar şi pe taximetrişti. Fumatul va fi interzis şi în maşinile acestora.

Fumatul va fi permis în continuare în încăperile special amenajate pe aeroporturi şi în penitenciare.

Persoanele fizice care nu respectă prevederile legii riscă amenzi de până la 500 de lei. În cazul cluburilor, barurilor şi restaurantelor, sancţiunile sunt mai dure: între 5 mii şi 15 mii de lei şi chiar suspendarea activităţii.

Pedepsele merg inclusiv până la închiderea localurilor care nu au respectat legea.

Locuri publice în care nu mai este permis fumatul:

– cluburi

– baruri

– restaurante

– transport în comun

– taxiuri

– instituţii de învăţământ

– spitale

– locurile de joacă pentru copii indiferent dacă acestea sunt în aer liber sau în spaţiu închis

– locul de muncă.

Pot să constate contravenţiile şi să aplice amenzile prevăzute de lege: agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române; ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei de Frontieră Române (în aeroporturi şi la punctele de trecere a frontierei); personalul din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă judeţene; ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române.

Ministerul Afacerilor Interne atrage atenţia că sesizările nu reprezintă o urgenţă şi nu trebuie apelat numărul 112 pentru astfel de abateri.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.