Ziarul electronic al arădenilor

Lansare de carte. „De la Nădlac la Alba Iulia“, de Gabriela Adina Marco

Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol“ din Arad va fi miercuri, 30 ianuarie, gazda unei noi apariții editoriale.

Astfel, la Sala Astra, începând cu ora 14,  Gabriela Adina Marco își va lansa volumul „De la Nădlac la Alba Iulia“.

Cartea prezintă amănunte inedite despre efervescența locuitorilor Nădlacului în preajma înfăptuirii Marii Uniri.

Printre altele, în prefața cărții se spune: „În toamna anului 1918, urmând apelul făcut de Consiliul Naţional Român Central (CNRC), cu sediul în Arad, locuitorii Nădlacului – ca şi românii din întreaga Transilvanie – s-au pregătit intens pentru a participa la Alba Iulia, la Marea Adunare Naţională din 1 Decembrie. La puţin timp după aceea şi celelalte comunităţi etnice din zona Aradului, şi nu numai, au aderat la Rezoluţia Unirii adoptată la Alba Iulia.

Dacă prin tratatele de pace cu Austria de la Saint-Germain (10 septembrie 1919) şi cu Ungaria de la Trianon (4 iulie 1920) s-a recunoscut de către puterile învinse, dar şi de alte state, o stare de fapt stabilită de români prin forţa armelor şi prin voinţa întregului popor, unele probleme s-au ridicat odată cu stabilirea graniţei de vest a României (cu Ungaria şi cu Serbia). În final s-a ajuns la compromisul valabil până astăzi. În procesul stabilirii frontierei pe linia actuală, un rol deosebit de important l-au avut slovacii din Nădlac şi împrejurimi, care au cerut insistent Comisiei Interaliate de Trasare a graniţei ca teritoriile unde ei locuiesc şi muncesc să treacă sub jurisdicţia autorităţilor de la Bucureşti“.

Moderatorii evenimentului vor fi conf. univ. dr. Maria Dagmar Anoca și dr. Doru Sinaci.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol“. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.