Ziarul electronic al arădenilor

Laborator pentru depistarea hormonilor din carne, la Arad

laboratorUn laborator de depistare a hormonilor din carne şi din hrana pentru animale va fi deschis în judeţul Arad, urmând să acopere comerţul intracomunitar şi din nordul Europei.

Un laborator de depistare a hormonilor din carne şi din hrana pentru animale va fi deschis în judeţul Arad, urmând să acopere comerţul intracomunitar şi din nordul Europei.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş Cheţan, a anunţat, joi, la Arad, înfiinţarea laboratorului, spunând că cel existent în judeţul Constanţa este suprasolicitat.

Controalele pentru depistarea hormonilor din carnea de vită, porc sau pasăre, inclusiv din hrana pentru animale vor fi introduse în Programul Naţional de Supraveghere, iar inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad se vor specializa la laboratorul din Constanţa.

Laboratorul din Arad urmează să acopere comerţul intracomunitar şi din nordul Europei.

„Avem un laborator foarte bun în judeţul Constanţa, dar pentru că afluirea probelor este destul de dificilă şi e un volum foarte mare de muncă, fiind şi poartă de intare a ţării, am decis ca pentru ceea ce va veni din zona comerţului intracomunitar în România, zona de nord, şi tot ce va reprezenta acest areal geografic, dar şi vestul României, să înfiinţăm un laborator şi la Arad. Există resurse umane, există potenţial logistic. Săptămâna viitoare şeful de laborator va merge la Constanţa să verifice metoda care se foloseşte acolo, care va fi validată de către organismul European“, a spus preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş Cheţan.

Medicii spun că folosirea hormonilor în creşterea animalelor este interzisă. „E clar interzisă folosirea hormonilor în creşterea animalelor, în hrana animalelor. Mai nou există programe europene şi naţionale cu privire la controlul reziduurilor, pentru că aceşti hormoni sunt de fapt reziduuri în hrana oamenilor şi prin aceste programe se încearcă stabilirea conformităţii hranei şi se încearcă depistarea acestor falsuri, pentru că în final aceşti hormoni în hrana animalelor, dar şi a oamenilor, reprezintă un pericol.

Laboratorul (din Arad – n.r.) şi cel din Constanţa vor încerca să depisteze falsurile pe care le constatăm din ce în ce mai frecvent”, a declarat şeful Serviciului Laborator din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad, Marcel Roşu.

În afară de hormoni, laboratorul de la Arad va mai depista şi alte substanţe care nu sunt sănătoase pentru om, pentru că echipamentele nu vor permite doar depistarea steroizilor, ci şi a altor reziduuri de medicamente sau antibiotice ori a reziduurilor în general, interzise în hrana oamenilor şi a animalelor.

Laboratorul urmează să fie înfiinţat în câteva luni.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.