Ziarul electronic al arădenilor

La prezidenţiale au fost atacuri cibernetice în scop politic, fiind implicat un post TV

televizorDirectorul STS, Marcel Opriş, a susţinut, joi, într-o dezbatere, că la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014 au fost folosite atacuri cibernetice în scop politic, fiind implicată o televiziune românească prin intermediul căreia a fost dat un semnal pentru “un atac calificat pentru IT-işti devastator”.

”În perioada alegerilor prezidenţiale toate infrastructurile statului relevante pentru competitori au fost atacate din punct de vedere informatic. Prin sală ştiu şi oameni, sunt şi oameni care ştiu bine lucrul acesta fiindcă s-ar putea ca unii dintre ei să fi fost ca Michiduţă, dintre cei care îndemnau «hai, hai, hai»”, a spus Marcel Opriş.

Şeful STS a dat un exemplu extrem de relevant, “când o instituţie şi un om trebuiau atacate şi într-o emisiune a unui post de televiziune de acum câteva vreme a zis «acum o să vă demonstrăm că nu a făcut nimic şi sistemul respectiv nu funcţionează». Până cu un minut înainte totul era normal, sistemul era perfect funcţional. Şi atunci cei care se ocupă de securitatea acestui sistem au zis «hopa, stai că se întâmplă ceva, ia uitaţi-vă acum ce se întâmplă».

În următorul minut un atac calificat pentru IT-işti devastator, «denial of service», adică zeci de… cel mai primitiv, dar cel care poate fi declanşat instantaneu, din zeci de mii de surse din întreaga lume după un anunţ la televizor, la o televiziune românească. A pornit un atac şi sistemul respectiv nu mai era accesibil, a aşteptat persoana respectivă cele două-trei minute cât ştia că îşi face efectul şi a spus «acum intră tu acum pe sistemul ăla». Evident că nu avea cum să intre”, a declarat Opriş.

El a mai spus că ”instrumentele războiului cibernetic pot fi folosite şi în scop politic”.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.