Ziarul electronic al arădenilor

La Bârzava se mai păstrează încă obiceiul colindatului cu capra

Pe Valea Mureşului, la Bârzava, se mai păstrează încă obiceiul străvechi al colindului cu capra sau ţurca, acum postul Crăciunului.

Colindatul este şi la Bârzava, ca în majoritatea aşezărilor arădene, forma străveche a întâmpinării Anului Nou, prin urări şi veselie. Capra are o semnificaţie profundă la românii de la sate. Este un personaj inedit, iscodit de săteni, încă din timpul ocupaţiei otomane. Din păcate, este una din tradiţiile pe cale de dispariţie în judeţul Arad.

Din cetele de colindători fac parte şi fetele frumos în haine tradiţionale, roşii în obraji. Toată lumea poate astfel să îşi manifeste bucuria Naşterii Domnului. Colindătorii însoţiţi de capră, intră din casa în casă şi zic colindele care se aşează pe profilul gazdei. Colinda flăcăului, a fetei de măritat sau cântarea pe care o comandă gazda.

Numele de capră îl poartă unul dintre feciorii mascaţi care este mai sprinten şi „zurliu“ la cap. Acesta se îmbracă cu ţesături împodobite, care mai de care, sau cu piei de animale.

Capul este împodobit cu panglici multicolore şi îl imită pe cel al caprei, cu două bucăţi de lemn de paltin în locul gurii, care se izbesc unele de altele, când feciorul trage de frânghie, iar în coarne sunt prinşi clopoţei.

Practic, seamănă cu o capră care clămpăne şi dansează. Mânuită de fecior, capra poartă ritmul cântecului şi are un dans specific, după o melodie de joc, cântată la acordeon, tobă şi taragot.

La final, gazdele îi răsplătesc pe colindători cu fel de fel de daruri, precum cozonaci, cârnaţi, ţuică sau vin, sau chiar bani pentru plata muzicanţilor. (text/foto: Ioan Suciu)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.