Ziarul electronic al arădenilor

Istoria Spitalului Municipal Arad, cuprinsă într-o carte

dumniciO carte despre istoria Spitalului Municipal din Arad a fost lansată miercuri, iar autorul, medicul chirurg Alexandru Dumnici, a spus că şi-a dorit să scrie o „carte de identitate a spitalului“.

„Istoria Spitalului Municipal Arad“, semnată de prof. dr. Alexandru Dumnici, a fost prezentată publicului în sala „Regele Ferdinand“ din Palatul Administrativ, în prezența primarului Gheorghe Falcă, viceprimarului Levente Bognar, dar şi a numeroşi medici, istorici, foşti angajaţi ai Spitalului, precum şi cadre didactice de la Facultatea de Medicină.

În deschiderea evenimentului, primarul Gheorghe Falcă a spus că „este foarte important să ne scriem trecutul, pentru că astfel dăm dovada că suntem educaţi pentru prezent”.

„Trecutul există. Ne-a educat pentru prezent. Când reuşeşti să scrii o istorie, înseamnă că ţi-ai lăsat amprenta ta, în istorie. Aradul are momente de mare sclipire, inclusiv actul medical desfăşurat în Spitalul Municipal, iar noi, bazându-ne pe aceste momente, putem să ne scriem viitorul, ceea ce reprezintă pentru noi o mare provocare”, a spus Gheorghe Falcă.

Alexandru Dumnici a spus că şi-a dorit să scrie o „carte de identitate a spitalului”, dar şi să scoată în evidenţă clădirea de patrimoniu în care acesta funcţionează. De asemenea, autorul cărții a afirmat că a vrut să aducă un omagiu medicilor care şi-au desfăşurat activitatea în această unitate medicală.

„Am lucrat şi am vizitat şi alte spitale din Europa. Am văzut că fiecare spital are o carte de identitate, în care se vorbeşte despre spital, despre istoria spitalului. Şi atunci mi-am pus întrebarea, «de ce acest spital nu are o astfel de carte de identitate?». Această carte îi lipsea spitalului, deşi o merita din plin. Are o clădire emblematică, care exprimă cultura acestei zone. Pe de altă parte, aici au fost trataţi zeci de mii de bolnavi. Această carte este, nu în ultimul rând, un omagiu pentru oamenii în halate albe, care au muncit din greu în acest spital”, a spus Alexandru Dumnici.

În cartea lansată miercuri, medicul Alexandru Dumnici a menționat modul în care au fost puse bazele Spitalului Municipal, în anul 1775, când au început să fie adunate primele sume de bani destinate construcţiei clădirii.

„Spitalul Municipal Arad a fost dat în folosintă 61 de ani mai târziu, în 1836, când s-a finalizat construirea clădirii şi au început să fie internaţi şi trataţi primii bolnavi, în Secţiile Medicală bărbaţi, Chirurgie bărbaţi, Dermatologie bărbaţi, Boli venerice bărbaţi, Oftalomologie bărbaţi, Medicală femei, Boli venerice femei, Dermatologie femei, Boli mintale şi o secţie specială pentru deţinuţi. Valoarea estimată la terminarea construcţiei s-a ridicat la 138.500 de Florini“, se arată în cartea semnată de Dumnici.

Autorul mai amintește în carte de faptul că, în perioada 1849-1852, spitalul a fost închis pentru populaţia civilă, întrucât au fost internaţi soldaţi răniţi maghiari şi austrieci, victime ale războiului (1848-1849).

De asemenea, în carte se mai menționează că, în anul 1877, spitalul s-a extins, fiind angajaţi medici şi personal medical mediu.

În prezent, Spitalul Municipal Arad nu mai există din punct de vedere administrativ, secţiile acestuia funcţionând în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

Dumnici a anunţat, miercuri, că doreşte să continue cercetările cu privire la sistemul medical din Arad, mai ales cu privire la spitalul care a funcţionat în Cetatea Aradului.

Alexandru Dumnici a primit, la finalul prezentării cărții lansate miercuri, o plachetă şi o diplomă pentru „merite deosebite în promovarea valorilor cultural-istorice şi a patrimoniului municipiului Arad“.

Plachetă și diploma i-au fost înmânate autorului de primarul Aradului, Gheorghe Falcă.

În sala „Regele Ferdinand“ a fost amenajată, miercuri, o expoziţie cu fotografii-document din istoria Spitalului Municipal, unele vechi de zeci de ani.

Imaginile au prezentat atât clădirea, cât şi medicii care au practicat medicina în acest spital.

Cartea „Istoria Spitalului Municipal Arad“ a fost editată şi tipărită în cadrul unui proiect cu finanţare neramburasabilă, finanţat de Primăria Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultură, accesat de Asociația Qult-Ar.

text&foto: actualitati-arad.ro

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.