Ziarul electronic al arădenilor

IPS Timotei, de 31 de ani la conducerea Eparhiei Aradului

IMG_2213IPS Timotei Seviciu, arhiepiscopul Aradului, aniversează, miercuri, 31 de ani de la instalarea sa în fruntea Eparhiei Aradului, care, în urmă cu șase ani, a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie.

Cu această ocazie, IPS Timotei a primit, marți seara, un coș cu flori din partea primarului Aradului, Gheorghe Falcă, cei doi fiind prezenți la o festivitate de omagiere a veteranilor de război.

IPS Timotei s-a născut la 4 iunie 1936, la Timişoara. A fost hirotonit diacon necasătorit, la 22 octombrie 1961, apoi preot, la 10 martie 1968, iar la 24 iunie 1969 a fost tuns în monahism la Mănastirea Hodoş Bodrog, sub numele de Timotei.

La 6 decembrie 1970, în urma aprobării Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost hirotesit arhimandrit.

În 1984, după trecerea la cele veşnice a episcopului Visarion Aştileanu al Aradului, membrii Colegiul Electoral Bisericesc, împreună cu membrii Adunării eparhiale a Episcopiei Aradului, convocaţi pentru ziua de 30 septembrie 1984, au ales în unanimitate pe PS dr. Timotei Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei şi Caransebeşului, ca episcop al Aradului.

Instalarea IPS Timotei Seviciu a avut loc în 2 decembrie 1984, în biserica episcopală din Arad, în prezenţa mitropolitului Antonie Plămădeală al Ardealului, IPS Nicolae al Banatului, PS Vasile al Oradiei, PS Emilian de Alba Iulia şi a arhiereului-vicar Gherasim Hunedoreanul al Aradului.

În ziua de 28 noiembrie 2009 a avut loc ceremonia de ridicare în rang de arhiepiscopie a Episcopiei Aradului și de ridicare în rang de arhiepiscop a PS Timotei Seviciu, în prezenţa PF Daniel, patriarhul României.

Activitatea arhiepiscopului Timotei Seviciu la Arad s-a desfăşurat pe mai multe planuri.

În ultimii ani s-au construit peste 70 de biserici şi a patronat restaurarea a peste 450 de locaşuri de cult, multe dintre ele fiind monumente istorice.

Din iniţiativa sa s-a construit în Arad noua catedrala ortodoxă, cu hramul „Sfânta Treime”.

În vara anului 1986, din iniţiativa arhiepiscopului au început lucrări de restaurare a întregului complex arhitectonic de la mănăstirea „Sfântul Simion Stâlpnicul“ de la Arad-Gai.

La 7 august 1989 a fost redeschis Muzeul colectiei de artă şi carte veche românească.

A acordat atentie şi celorlalte aşezaminte monahale, înfiinţate sau reînfiinţate după 1990, dintre care: mănăstirile de la Feredeu, Roşia, Almaş, toate din judetul Arad şi Crişan, schiturile de la Cetatea Colţ, Ghelari, Sfântul Nicolae de la Vulcan, Straja, Cucuiş, toate din judeţul Hunedoara.

La iniţiativa IPS Timotei, cu aprobarea Sfântului Sinod al B.O.R., începând cu anul şcolar 1991-1992, la Prislop s-au deschis cursurile unui Seminar Teologie Liceal-Monahal „Sfânta Ecaterina” pentru fete, cu o durată de şcolarizare de cinci ani.

Încă de la înfiinţarea Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad, arhiepiscopul a fost strâns legat de această instituţie de învăţământ universitar, fiind şi cadru didactic, predând Istoria biericească universală.

Din anul 1992, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, comunităţile româneşti din Ungaria, aparţinând Vicariatului ortodox din Gyula, au revenit sub jurisdicţia canonică a Episcopiei Aradului.

În calitatea de arhipăstor şi al românilor din Ungaria, IPS Timotei, pentru parohiile din cadrul acestui vicariat a donat Biblii, cărţi de rugăciune, Mica Biblie, Catehisme, unele obiecte de colportaj şi a făcut nenumărate vizite canonice în aceste parohii.

A fost încredinţat de Sfântul Sinod al B.O.R., în numeroase rânduri, primind diferite misiuni de reprezentare la întruniri ecumenice de peste hotare.

Astfel, în decursul timpului, IPS Timotei a participat la conferinţe teologice interconfesionale şi intercreştine ţinute în Elveţia, Franţa, Germania, Suedia, Finlanda şi S.U.A.

Cu prilejul împlinirii a două decenii de activitate ierarhică la Arad, în ziua de 23 noiembrie 2004, în cadru festiv, i-a fost decernat titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Arad.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.