Ziarul electronic al arădenilor

IPS Timotei, arhiepiscopul Aradului, şi-a sărbătorit ziua de naştere

Luni, 4 iunie 2018, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, şi-a sărbătorit ziua de naştere. Cu acest prilej, Chiriarhul arădean a participat la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Veche din Arad.

La finalul acesteia, Părintele Prof. Ioan Tulcan a rostit o rugăciune de mulțumire către Atotmilostivul Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra Înaltpreasfinției Sale.

Părintele Paroh Traian Micoroi a rostit un emoționant cuvânt aniversar în care a evocat calitățile deosebite care-l caracterizează pe Arhipăstorul nostru și în numele tuturor slujitorilor și credincioșilor de la Catedrala Veche i-a înmânat Chiriarhului un frumos coș cu flori.

Începând cu orele amiezii, în sala de festivităţi a reşedinţei arhiepiscopale, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Aradului, ostenitorii Centrului eparhial, preoţimea arădeană, stareţii şi stareţele mănăstirilor, părinţii protoierei de la toate cele patru protopopiate, oficialităţile județene și locale, reprezentanţii celor două Universităţi şi ai Seminarului teologic arădean, ai cultelor istorice din municipiu precum şi ai altor instituţii care au dorit să-şi exprime sentimentele lor de preţuire şi de fiască dragoste pentru Părintele sufletesc, de a-i ura Ani Mulţi, cu sănătate deplină şi frumoase realizări în slujirea Bisericii lui Hristos pe mai departe, au avut acest binecuvântat prilej.

Cuvânt de felicitare şi de viaţă îndelungată, în numele dascălilor școlilor teologice, clerului şi credincioşilor eparhiei, a adresat Părintele Prof.dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, care a pus în lumină contribuția adusă de către Chiriarh, mai ales în domeniul cultural.

Prof. Univ. Dr. Aurel Ardelean, Președintele Universității de Vest ,,Vasile Goldiș” din Arad, a evocat personalitatea lui Vasile Goldiș, legăturile avute de acesta cu Centrul eparhial, ca secretar consistorial și contribuția adusă la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918.

Gl. Mr. (r) Vasile-Ionel Heredea, Președintele Filialei Arad A.N.C.M.R.R., sub egida ,,Anului Centenar 2018” i-a conferit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu, Diploma Aniversară și Medalia ,,Rezervistul Militar”, în semn de aleasă prețuire pentru contribuția adusă la promovarea înaltelor valori moral spirituale, a tradițiilor militare românești și camaradești, îngemănate în virtuțile cuprinse în deviza ,,Patrie-Onoare-Demnitate”, semnată de Președintele A.N.C.M.R.R. ,,Alexandru Ioan Cuza”, General loc. (r) Neculai Băhnăreanu.

Chiriarhul arădenilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, cu adâncă smerenie şi modestie, a mulţumit Părintelui ceresc pentru anii dăruiţi, cu tot ceea ce a realizat spre binele Bisericii străbune şi celor prezenţi pentru sentimentele şi bunele urări exprimate.

Protos. Dr. Iustin Popovici

***

IPS Timotei s-a născut la 4 iunie 1936, la Timişoara. A fost hirotonit diacon necasătorit, la 22 octombrie 1961, apoi preot, la 10 martie 1968, iar la 24 iunie 1969 a fost tuns în monahism la Mănastirea Hodoş Bodrog, sub numele de Timotei.

La 6 decembrie 1970, în urma aprobării Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost hirotesit arhimandrit.

În 1984, după trecerea la cele veşnice a episcopului Visarion Aştileanu al Aradului, membrii Colegiul Electoral Bisericesc, împreună cu membrii Adunării eparhiale a Episcopiei Aradului, convocaţi pentru ziua de 30 septembrie 1984, au ales în unanimitate pe PS dr. Timotei Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei şi Caransebeşului, ca episcop al Aradului.

Instalarea IPS Timotei Seviciu a avut loc în 2 decembrie 1984, în biserica episcopală din Arad, în prezenţa mitropolitului Antonie Plămădeală al Ardealului, IPS Nicolae al Banatului, PS Vasile al Oradiei, PS Emilian de Alba Iulia şi a arhiereului-vicar Gherasim Hunedoreanul al Aradului.

În ziua de 28 noiembrie 2009 a avut loc ceremonia de ridicare în rang de arhiepiscopie a Episcopiei Aradului și de ridicare în rang de arhiepiscop a PS Timotei Seviciu, în prezenţa PF Daniel, patriarhul României.

comentarii

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.