Ziarul electronic al arădenilor

IPS Timotei, arhiepiscopul Aradului, a împlinit 79 de ani

timoteiArhiepiscopul Aradului, IPS Timotei, a împlinit, joi, vârsta de 79 de ani, fiind sărbătorit de oficialitățile locale și județene, reprezentanți ai unor instituții, preoți și credincioși.

Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei şi-a sărbătorit ziua de naştere în cursul zilei de vineri, în sala de festivităţi a reşedinţei arhiepiscopale fiind prezenţi reprezentanţi ai Prefecturii, Consiliului Judeţean, Primăriei Municipiului, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Armatei, Şcolilor teologice şi a Universităţilor locale.

În cadrul Sfintei Liturghii, care a fost oficiată la Catedrala Arhiepiscopală şi la care a participat şi IPS Timotei, au fost rostite mai multe rugăciuni de mulţumire pentru toate binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra Înaltpreasfinţiei Sale.

De asemenea, în numele clerului şi credincioşilor eparhiei, protos. Teodor Vid, consilier administrativ-bisericesc, a elogiat personalitatea şi activitatea  IPS Timotei, pe plan pastoral-misionar, administrativ, cultural-educaţional, social etc.

La rândul său, IPS Timotei a mulţumit în primul rând Părintelui ceresc pentru anii dăruiţi, cu tot ceea ce a realizat spre binele Bisericii străbune, şi celor prezenţi pentru sentimentele şi bunele urări exprimate.

IPS Timotei s-a născut la 4 iunie 1936, la Timişoara. A fost hirotonit diacon necasătorit la 22 octombrie 1961, apoi preot, la 10 martie 1968, iar la 24 iunie 1969 a fost tuns în monahism, la Mănastirea Hodoş Bodrog, sub numele de Timotei.

La 6 decembrie 1970, în urma aprobării Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost hirotesit arhimandrit.

În 1984, după trecerea la cele veşnice a episcopului Visarion Aştileanu al Aradului, membrii Colegiul Electoral Bisericesc, împreună cu membrii Adunării eparhiale a Episcopiei Aradului, convocaţi pentru ziua de 30 septembrie 1984, au ales în unanimitate pe PS dr. Timotei Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei şi Caransebeşului, ca episcop al Aradului.

Instalarea a avut loc în ziua de 2 decembrie 1984, în biserica episcopală din Arad.

Cu prilejul împlinirii a doua decenii de activitate ierarhică la Arad, în ziua de 23 noiembrie 2004 i-a fost decernat titlul de Cetățean de Onoare al oraşului Arad.

În ziua de 28 noiembrie 2009 a avut loc ceremonia de ridicare în rang de arhiepiscopie a Episcopiei Aradului și de ridicare în rang de arhiepiscop a PS dr. Timotei Seviciu.

timotei 1

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.