Ziarul electronic al arădenilor

Iohannis: „Ştiu foarte multe lucruri bune despre comunitatea slovacă din Nădlac“

iohannis„Ştiu foarte multe lucruri bune despre comunitatea slovacă de aici, care este un veritabil model de interculturalitate, diversitate culturală şi integrare în societatea românească“, se arată în mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, transmis în cadrul întâlnirii omologului său slovac cu reprezentanţi ai minorităţii slovace din Nădlac.

Preşedintele Slovaciei, Andrej Kiska, a efectuat, marţi, o vizită Nădlac, localitate în care se află cea mai numeroasă comunitate de slovaci din România. Cu acest prilej, președintelui Slovaciei i-a fost acordat titlul de „Cetăţean de Onoare al Oraşului“.

Andrej Kiska trebuia să fie însoțit de Klaus Iohannis, însă șeful statului și-a anulat vizita la Nădlac, ca urmare a decesului soacrei sale.

La întâlnirea președintelui Andrej Kiska cu comunitatea slovacă din Nădlac a fost prezentat și un mesaj transmis de Iohannis.

„Mă bucur să vă pot saluta pe dumneavoastră, reprezentanţii comunităţii slovace din Nădlac, în cadrul vizitei de stat pe care o face în România domnul preşedinte Kiska. Ştiu foarte multe lucruri bune despre comunitatea slovacă de aici şi despre modelul pe care îl reprezentaţi. Este un veritabil model de interculturalitate, diversitate culturală şi integrare în societatea românească. De aceea, vă felicit din toată inima pentru felul în care vă păstraţi şi dezvoltaţi identitatea naţională şi pentru contribuţia deosebită pe care o aduceţi întregii societăţi româneşti!

Dumneavoastră, minoritatea slovacă din România, adăugaţi, în mod fericit, o dimensiune umană cu totul aparte relaţiilor apropiate ale României cu Slovacia, creând o veritabilă punte vie între cele două state. Minoritatea slovacă nu a fost nicicând un factor care să afecteze relaţia de cooperare dintre ţările noastre. Dimpotrivă, prin ea, societatea românească a cunoscut şi va cunoaşte mult timp de aici înainte limba, obiceiurile, tradiţiile şi cultura poporului slovac. E o moştenire pe care românii o preţuiesc şi pe care o vor proteja pentru a fi transmisă generaţiilor viitoare.

(…) România a definit în ultimele decenii, cu implicarea fundamentală a membrilor minorităţilor naţionale de pe teritoriul său, un sistem avansat de protecţie a drepturilor acestora, având la bază ideea de diversitate culturală şi de interculturalitate, de dialog între culturi. Acest sistem, care depăşeşte standardele internaţionale în materie, s-a dovedit eficient.

Este un adevăr care reiese concret din exemplul pe care ni-l oferă Nădlac, centrul convieţuirii românilor şi slovacilor, «un model cu adevărat remarcabil de oraş european vibrant, multicultural şi deschis»“, se arată în mesajul președintelui Klaus Iohannis.

La rândul său, președintele Andrej Kiska  a spus că „Nădlacul este un exemplu pentru întreaga Europă, pentru unitatea de care dau dovadă cetăţenii slovaci şi români de aici, un exemplu demn de urmat de orice alt popor“.

„Aceasta este prima mea vizită la Nădlac, dar sunt convins că vor mai fi şi alte prilejuri când voi veni aici. Iar atunci când voi reveni, ca un cetăţean al Nădlacului, voi sta mai mult printre dumneavoastră“, a mai spus Andrej Kiska  la întâlnirea cu comunitatea slovacă din Nădlac.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.