Ziarul electronic al arădenilor

Iohannis, despre alegerile locale și referendumul „Fără penali în funcţii publice“

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că alegerile locale pot fi organizate în luna septembrie, însă a subliniat că este necesar să fie respectate normele în contextul pandemiei.

„După părerea mea, alegerile locale în septembrie se pot organiza. Dacă respectăm aceste norme simple – purtarea măştii, distanţa – putem să mergem să alegem autorităţile locale“, a spus, miercuri, Iohannis.

Despre organizarea unui referendum privind iniţiativa „Fără penali în funcţii publice“, el a arătat că acest lucru va reieşi în funcţie de evoluţia din Parlament.

În opinia acestuia, problematică este campania electorală.

„Procedural, nu evenimentul de alegere sau de votare în sine este problematic, ci campania. Cu siguranţă, campaniile electorale vor fi supuse unor reguli foarte stricte. Nu pot să-mi imaginez să facem mari adunări populare, indiferent când vom avea alegeri în cursul acestui an. Vom avea campanii mai degrabă pe mediul online, Tv şamd. Este o provocare şi pentru politicieni şi pentru partidele politice, dar procesul de votare în sine se poate organiza dacă se respectă toate normale“, a explicat Iohannis.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul UDMR privind stabilirea datei alegerilor locale din acest an în 27 septembrie.

Purtătorul de cuvânt al PSD Lucian Romaşcanu a afirmat că social-democraţii au decis, în şedinţa Biroului Politic Naţional al partidului de miercuri, să susţină demersul „Fără penali în funcţii publice”, al USR. Acesta a adăugat că, din ce ştie, referendumul urmează să aibă loc pe 23 august.

„Aşa înţeleg că e data programată pentru referendum (23 august – n.r.). Exista un parcurs legislativ pentru asta”, a afirmat Lucian Romaşcanu, miercuri la finalul BPN al PSD, întrebat despre iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”.

El a mai spus că PSD va susţine parcursul organizării acestui referendum.

„PSD susţine tot acest parcurs cu organizarea referendumului, cu condiţia să avem condiţiile necesare de desfăşurare a referendumului. Până atunci ne vom implica, pentru că acest mesaj e important şi suntem de acord cu el”, a conchis Romaşcanu.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.