Ziarul electronic al arădenilor

Ioan Cristina: Parlamentarii să combată discursurile ce incită la ură

Vicepreşedintele Comisiei pentru drepturile omului din Senat, liberalul Ioan Cristina, consideră necesar ca parlamentarii să combată discursurile publice care incită la ură.

„Cred că este necesar ca priorităţile noastre, ale parlamentarilor, să se îndrepte spre acţiuni şi iniţiative care să combată discursurile publice care incită la ură, discriminare sau violenţă. PNL a susţinut şi va susţine combaterea unor astfel de practici de incitare în asemenea direcţii şi dovadă sunt acţiunile noastre din Parlament. Recent, Senatul a adoptat clarificările aduse Codului penal care fac referire la incitarea la ură şi discriminare, tocmai pentru a se permite sancţionarea acestor fapte“, a declarat Ioan Cristina, miercuri, pentru Agerpres, după publicarea de către Departamentul de Stat american a raportului anual privind situaţia drepturilor omului în lume.

El susţine ca dezbaterea acestui raport să aibă loc fie în Comisia pentru drepturile omului, fie în plenul Senatului.

„Voi susţine – şi cred că sunt în asentimentul colegilor mei – o eventuală dezbatere ori în cadrul comisiei, ori în plenul Senatului pe marginea acestui raport, astfel încât să fim cât mai fermi în combaterea unor astfel de practici“, a adăugat senatorul liberal.

Marţi, Departamentul de Stat american a publicat raportul anual privind situaţia drepturilor omului în lume. Referitor la România, în 2020 se constată persistenţa unor probleme legate de tratamente crude, inumane sau degradante, corupţia larg răspândită, anchetarea deficitară a violenţei împotriva femeilor şi violenţa împotriva persoanelor instituţionalizate cu dizabilităţi sau a membrilor unor minorităţi etnice.

Documentul consemnează că sistemul judiciar a făcut eforturi de a inculpa şi condamna oficiali care au comis abuzuri, dar autorităţile nu dispun de mecanisme eficiente în acest sens. Întârzierile procedurilor în cazuri de presupuse abuzuri ale poliţiei şi corupţie duc de multe ori la achitări. Unii dintre cei care au comis abuzuri împotriva drepturilor omului continuă să scape nepedepsiţi.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.