Ziarul electronic al arădenilor

Investiție de peste 9,6 mil. lei pentru reparații la Podul Decebal

podul-decebal-300x211Autoritățile locale intenționează să investească peste 9,6 milioane de lei pentru reparații capitale la Podul Decebal din Arad, pentru îmbunătățirea siguranței circulației rutiere și pietonale.

Pentru realizarea acestei investiții, la următoarea ședință a Consiliului Local Municipal va fi supus votului proiectul de hotărâre privind studiul de fezabilitate  reparaţii capitale la Podul Decebal, construit în anul 1973.

În proiect se menționează că „lipsa lucrărilor de întreţinere şi reparaţii, creşterea intensităţii traficului şi a sarcinii pe osie, au afectat starea tehnică şi funcţionalitatea, astfel încât, dacă nu se adoptă măsuri urgente de efectuare a lucrărilor de reparaţii capitale însoţite de consolidarea unor elemente constructive, este pusă în pericol siguranţa circulaţiei rutiere şi pietonale pe podul rutier Decebal“.

Conform sursei citate, pentru a se evita întreruperea circulaţiei rutiere şi pietonale s-a impus efectuarea unei expertize tehnice a podului rutier, în vederea  determinării stării tehnice a acestuia şi a evaluării capacităţii de a satisface cerinţele minime de calitate privind rezistenţa şi stabilitatea, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.

„Având în vedere starea avansată de degradare a podului, exprimată prin valoarea redusă a indicelui de calitate (C=23 puncte), ca şi condiţiile de funcţionalitate reduse, exprimate prin valoarea indicelui de funcţionalitate (F=35 puncte), expertiza tehnică recomandă efectuarea lucrărilor de reparaţii capitale însoţite de consolidarea unor elemente constructive“, se menționează în raportul de specialitate care însoțește proiectul de hotărâre.

Valoarea investiției prezentată în proiect este de 9.645.758 lei, iar termenul de execuție al lucrărilor este de 8 luni.

Printre avantajele realizării acestei investiții se numără reducerea poluării fonice şi a aerului, creşterea gradului de siguranţă în circulaţia rutieră, creşterea duratei de exploatare a podului cu peste  25 ani, eliminarea denivelărilor şi ale degradărilor apărute la nivelul structurii rutiere şi proiectarea unei structuri rutiere care să preia eforturile induse de traficul de perspectivă, creşterea fluenţei traficului rutier, precum și reducerea numărului de accidente.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.