Ziarul electronic al arădenilor

Intervenţie pentru salvarea unor lebede aflate pe un lac

Autorităţile din Arad au intervenit, miercuri, pentru salvarea mai multor lebede aflate pe un lac de la marginea oraşului, după ce o parte dintre acestea ar fi fost vânate de localnici romi, iar altele ar fi fost mâncate de câini vagabonzi. Iniţial, autorităţile au vrut să mute păsările pe râul Mureş, dar în cele din urmă au ales să spargă gheaţa pentru a nu mai exista acces de la mal.

Mai mulţi angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Gărzii de Mediu, Poliţiei Locale şi ai Administraţiei Parcului Natural Lunca Mureşului au intervenit miercuri după-amiază pentru a salva lebedele stabilite, de câteva săptămâni, pe un lac situat la marginea oraşului, lângă Pădurea Ceala.

Autorităţile au dat curs unor solicitări ale localnicilor din cartierul Faleza Sud, care susţin că în ultimele zile lebedele au fost vânate de către romi sau au fost atacate de câini vagabonzi. Localnicii afirmă că cel puţin opt lebede au fost omorâte în ultimele zile.

„Au fost 17, pentru că le număram zilnic, venind aici să le hrănesc. Am văzut ţigani care le vânează şi câini care mâncau una pe care au prins-o. Acum mai sunt doar nouă”, a spus unul dintre localnicii care au cerut sprijinul autorităţilor.

Iniţial, echipele de intervenţie au vrut să prindă păsările şi să le mute pe râul Mureş, pentru că lacul pe care stăteau a îngheţat şi ele putea fi prinse mai uşor de oameni sau animale, însă în cele din urmă pompierii au adus scafandri şi au spart gheaţa.

Biologii Parcului Natural Lunca Mureşului spun că lebedele s-au împrietenit cu oamenii care le hrănesc şi au devenit vulnerabile în faţa celor care intenţionează să le vâneze.

sursa: news.ro

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.