Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE 2 Intervenție pentru salvarea a trei motocliciști rătăciți într-o pădure

Trei motocicliști au rămas blocați într-o vale dintr-o pădure, între Șoimoș și Căsoaia, pentru recuperarea lor fiind mobilizate echipe de salvare.

Conform ISU Arad, soția unuia dintre cei trei motocicliști a solicitat, duminică seara, ajutorul autorităților, apelând la 112. Bărbații au spus că sunt rătăciți într-o pădure, deshidratați și nu știu să găsească un drum care să-i scoată din pădure.

„Din Dispeceratul ISU s-a luat legătura cu cei trei care sunt blocați într-o vale în pădure între Șoimoș și Căsoaia. S-au luat coordonatele GPS (N 46,1588 și E 21,7614) și într-un timp foarte scurt a fost determinată locația acestora. Din informațiile motocicliștilor, aceștia sunt foarte deshidratați și extenuați, nu au mai băut apă de ore întregi, terenul este accidentat și greu accesibil cu pante abrupte“, a informat ISU Arad.

Pentru salvarea motocicliștilor au fost mobilizate următoarele forțe: ISU: 2 autoturisme, 1 SMURD, 1 șenilată 8×8 și 9 pompieri, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgentă Lipova: 5 voluntari, 1 echipaj IPJ, 1 pădurar, 5 salvamontiști Salvamont-Salvaspeo.

UPDATE

ISU Arad a informat că, la ora 22.48, au fost găsiți cei trei motocicliști, de Serviciul Salvamont-Salvaspeo.

„Nu au nevoie de îngrijiri medicale“, a precizat ISU Arad.

UPDATE 2

În cursul zilei de duminică, în jurul orei 20.15, Salvamont Arad a primit de la Dispeceratul ISU Arad informația că trei motociliști localizați între Șoimoș și Căsoaia, în Munții Zărad, sunt epuizați, deshidratați și solicită ajutor.

După solicitarea coordonatelor GPS, prin suprapunerea lor peste harți topografice și fotografii aeriene, cei trei au fost localizați între creasta Șoimoșului și Valea Milovei, într-o zonă greu accesibilă, în apropierea unui afluent al Văii Milova.

O echipă formată din cinci salvatori montani a pornit de urgență în căutarea acestora. Salvamontiști au urcat pe Valea Jernoviței cu o Dacia Duster, unde, după câțiva kilometri, din cauza drumului impracticabil, căutarea a fost continuată pe jos, cei trei motocilisti fiind găsiți în jurul orei 22.30.

După de au fost hidratați și alimentați, aceștia au fost însoțiți până în Valea Jernovița unde, în jurul orei 1.00AM, au fost predați unui echipaj al ISU Arad, care i-a transportat pe cei trei până în localitatea Șiria, unde aveau lăsate automobilele.

Căutarea și evacuarea celor trei a fost îngreunată din cauza faptului că zona a fost grav afectată de urmările furtunii din septembrie 2017, când sute de arbori au fost doborâți de vânt pe creasta Șoimoșului, unde în urma evaluărilor realizate în teren, atât în 2017 cât și în 2018, Salvamont Arad a anunțat închiderea accesului turiștilor pe sectorul cuprins între Vf. Diedovița și Vf. Livorscu (Creasta Principală) de pe traseul turistic Șoimoș – Cetatea Șoimoș – Creasta Șoimoșului – Creasta Principală – Căsoaia (marcaj bandă albastră).

Salvamont Arad

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.