Ziarul electronic al arădenilor

Interesul arădenilor pentru politicienii locali a scăzut anul acesta cu 41,67%

oameniGoogle oferă public anumite informații despre modul în care utilizatorii săi folosesc motorul de căutare.

Prin procesarea datelor Google aferente utimelor 24 de luni, analistii DWF.ro au identificat interesul exprimat de români pentru senatorii și deputatii din județul în care locuiesc.

Pentru județul Arad sunt aleși în Parlamentul României 8 deputați și 3 senatori.

Acest număr nu este egal pentru toate județele din țara noastră, fiind calculat în funcție de populație. Conform Constitutiei, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților este de un deputat la 70.000 locuitori, iar pentru alegerea Senatului este de un senator la 160.000 locuitori. Nu întâlnim același număr de demnitari în niciun alt județ din țară.

Conform datelor Google, interesul arădenilor pentru politicienii locali a scăzut anul acesta cu 41,67%.

În ultimele 12 luni, numele deputaților și senatorilor din județul Arad au fost căutate de 2.520 de ori.

Acest număr este în scădere față de valoarea înregistrată în perioada anterioară, când Google raportează 4.320 de căutari.

Analiza DWF relevă că la nivel național se înregistrează o scădere cu 5,01% a numărului de căutări realizate de români pe Google după numele deputaților sau senatorilor care îi reprezintă în Parlament.

Scăderea plasează judetul Arad pe locul 3 în topul județelor cu cele mai mari variații negative.

O scădere mai mare a interesului decât cea a arădenilor pentru politicientii locali o putem sesiza doar în județele Harghita (-42,31%) și Neamt (-50,98%).

Din punct de vedere al echipamentelor de pe care s-au realizat aceste căutări, Google raportează că telefoanele și tabletele reprezintă 68%, în timp ce calculatoarele de tip desktop sau laptop cumulează 32%.

Comportamentul este similar la nivel național, ceea ce denotă utilizarea din ce în ce mai frecventă în Romania a terminalelor mobile pentru navigarea pe internet.

Prezența la vot a locuitorilor județului Arad în cele mai recente alegeri parlamentare a fost de 35,28%, valoare mai mică față de media naționala, de 42,19%.

Scăderea interesului pentru politicienii locali este posibil să impacteze în mod negativ numărul de persoane care își vor exprima votul în următoarele alegeri locale.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.