Ziarul electronic al arădenilor

INSCOP: 90,6% dintre români au auzit de părintele Arsenie Boca

arsenie bocaMajoritatea românilor au auzit de părintele Arsenie Boca şi consideră că acesta ar trebui canonizat, relevă rezultatele unui barometru INSCOP.

Astfel, conform cercetării, 90,6% dintre români au auzit de Arsenie Boca, 8,4% nu au auzit, iar 1% nu ştiu sau nu răspund.

Notorietatea părintelui Arsenie Boca este extraordinară şi se datorează în bună măsură tipului de promovare mediatică de care a avut parte în ultima vreme, arată sursa citată.

Din totalul celor care au auzit de Arsenie Boca, 34,8% spun că reprezintă pentru ei un sfânt, 17,2% că a fost preot, pentru 6,9% nu reprezintă nimic, 5,9% îl consideră un călugăr, 5,3% spun că reprezintă ideea de credinţă, 3,1% un duhovnic, 2,4% un om bun, 2,2% că te duce cu gândul la ideea de minune dumnezeiască, 2,2% părinte, 2,1% personalitate religioasă – se arată în concluziile barometrului.

Totodată, 1,4% spun că este vorba despre un profet, 1,3% că e un model, 1,1% că e o afacere pentru Biserică, 1,1% spun că este vorba de un mit, 1% că e un părinte spiritual, 0,9% un mit creat de presă, alţi 0,8% că e un simbol, 0,6% că e un vizionar, iar 0,5% că e un idol. 3,8% dintre respondenţi au indicat alte semnificaţii, iar 5,3% este procentul nonrăspunsurilor.

„Ca precizare, întrebarea a fost deschisă, tocmai pentru că subiectul pachetului de întrebări este mai neconvenţional şi am încercat să evităm a oferi nişte variante de răspuns care riscau să inducă răspunsuri convenţionale din partea subiectului. Pe scurt, deşi fenomenul Arsenie Boca este în mod cert o creaţie mediatică, publicul îl percepe pe fostul monah în primul rând pe latura religioasă, notorietatea tabloidizată fiind în acest caz convertită în popularitate“, explică Darie Cristea, director INSCOP.

Dintre cei care declară că au auzit de Arsenie Boca, 55,1% cred că ar trebui canonizat de Biserica Ortodoxă, 17,6% nu sunt de acord cu această idee, iar 27,3% reprezintă nonrăspunsuri.

„Între cei care au răspuns efectiv la întrebare, canonizarea este susţinută de o mare majoritate. ‘Citit’ în primul rând prin acţiuni care trimit la ideea de minune, de har, Arsenie Boca este canonizat ‘de facto’ de publicul interesat de problemă“, adaugă directorul INSCOP.

„Barometrul INSCOP – Adevărul despre România“ a fost realizat de INSCOP Research la comanda ‘Adevărul’ în perioada 9 – 14 iulie 2015.

Volumul eşantionului a fost de 1.075 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani.

Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.