Ziarul electronic al arădenilor

Indreiu şi vâlva lupcilor la Groşii Noi

Vâlva lupilor bântuie de secole la Groşii Noi, din judeţul Arad, întotdeauna de ziua Sfântului Andrei.

Cei din Groşii Noi îi spun „Indreiu“ şi cunosc foarte bine ce s-a întâmplat şi ce se întâmplă în această misterioasă zi şi noapte a anului. Sătenii spun că de Indreiu, lupul devine mai sprinten şi poate să întoarcă gâtul, care îi e ţeapăn în restul anului.

Lupul devine astfel primejdios, nu doar pentru vite, ci şi pentru oamenii care ies pe uliţă. Fetele din sat se feresc să facă ceva în gospodărie în această zi şi spun că la cine lucrează de Indreiu vor veni lupii şi fiarele pădurii şi îi va mânca din animale. Iar lucrătorul se va transforma la rândui în vâlva lupilor sau lupcilor, cum se zice în zonă.

Gospodarii se apără de lupi ungând porţile, ferestrele şi uşile caselor cu ai, asa cum i se spune în zonă usturoiului. Se mai zice de asemenea că lupii vorbesc în noaptea de Sfântul Andrei, iar cine îi ascultă trece în cele veşnice.

Poveşti despre vâlva lupilor se spun acum mai ales la clacă, unde sătenii se strâng să lucreze împreună, dar şi să colinde, acum, în postul Crăciunului.

Nana Lina din Groşii Noi povesteşte adesea la claca istorioare cu vâlva lupilor. Ea zice că a văzut vâlva lupilor acum câţiva zeci de ani, cand i-a luat şi o purcea din gospodărie.

Tot Nana Lina povesteşte că pe vremea când era copil fura de acasă mâncare şi diferite bunătăţuri pentru a hrăni un om care venea prin sat şi despre care se spunea că este vâlva lupilor. Astfel era înbunat omul să nu mănânce animalele din sat.

(Ioan Suciu)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.