Ziarul electronic al arădenilor

Incident regizat!? Anchetă în cazul iepuraşilor găsiți morți

Reprezentanţii Primăriei Arad şi inspectorii veterinari au început, vineri, o anchetă în cazul iepuraşilor de Paşti care ar fi fost omorâţi de câinii comunitari, după ce un arădean a depus o reclamaţie la Poliţia Animalelor Arad.

Există suspiciunea că incidentul ar fi putut fi „regizat”.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad a început, vineri, o anchetă după ce au primit o sesizare din partea lui Sebastian Bulumac, fost candidat la funcţia de primar din partea societăţii civile, care a avut susţinerea PSD la alegerile locale din iunie 2016.

„Vă aduc la cunoştinţă încălcarea unor prevederi legale cu privire la drepturilor animalelor. De câţiva ani, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun şi Paşti sau a Zilelor Aradului, în faţa Primăriei Municipiului Arad sau în zona centrală a oraşului se organizează târguri, în cadrul cărora se expun şi animale, pentru «divertismentul» cetăţenilor”, a reclamat Sebastian Bulumac.

Bulumac a amintit, în sesizarea sa, că de Crăciun, sunt expuşi renii, despre care crede că „au un disconfort”, nefiind specifici zonei, astfel că „se adaptează mai greu climei noastre”. Mai mult, spune arădeanul, „renii sunt chinuiţi prin faptul că sunt ţinuti zile la rând într-un spaţiu îngust şi stresaţi de zgomotul şi agitaţia Târgului de Crăciun”.

De Paşti, „sunt aduşi iepuraşi, care la rândul lor sunt ţinuţi în condiţii improprii şi sunt supuşi stresului provocat de agitaţia târgului”, arată sursa citată.

„Ţarcul amenajat pentru iepuri nu le oferă acestora adăpost în caz de temperaturi scăzute şi precipitaţii. Mai mult acesta nu îi protejează de agitaţia din zonă, orice persoană, inclusiv copii, având posibilitatea să interacţioneze cu micuţii iepuri. Din acestă cauză, o parte din aceşti iepuri mor de frig şi stres pe parcursul târgului. (…) Ohaită de câini comunitari a atacat cei 8 iepuri aflaţi în ţarcul din faţa Primăriei Municipiului Arad. Deoarece zona nu era păzită corespunzător şi ţarcul nu a fost construit în aşa măsură încât să ofere protecţie, incidentul s-a soldat cu rănirea gravă a unui iepure (coloană fracturată) şi decesul a altor cinci. Martorii au declarat că animăluţele au murit în chinuri cumplite”, se mai arată în sesizare.

Bulumac crede că responsabili pentru moartea iepurilor sunt în egală atât proprietarul animalelor, cât şi organizatorul târgului, acesta arătând că „potrivit legii 205/2004, este interzisă folosirea de animale pentru expoziţii, spectacole, publicitate, realizare de filme şi în scopuri asemănătoare, dacă aceste activităţi le provoacă suferinţe fizice şi psihice, afecţiuni sau răniri”.

Inspectorii sanitar-veterinari vor lua declaraţii de la toţi cei implicaţi şi spun că au nevoie de cadavrele iepurilor pentru a stabilii cauza morţii şi pentru a constata urmele de muşcături lăsate de câini, fotografiile care au fost făcute de tânărul care a anunţat incidentul pe facebook nefiind suficiente.

„Se verifică provenienţa animalelor, în ce condiţii au ajuns acolo, în ce condiţii au stat, dacă au fost păzite. Trebuie să vedem unde sunt cadavrele pentru a stabili exact cauza morţii”, a declarat directorul DSVSA Arad, medicul Viorel Agud.

Verificări face şi Primăria municipiului Arad pentru a stabili ce s-a întâmplat, existând suspiciuni că incidentul ar fi putut fi „regizat”.

„De ani de zile se organizează Târg de Paşti, în fiecare an în aceeaşi locaţie, în aceleaşi condiţii, într-un ţarc de lemn bine delimitat, cu o căsuţă pentru vreme mai puţin favorabilă, cu interior, unde să se adăpostească. Au fost an de an, şi în acest an am avut acolo opt iepuri. Avem şi noi semnul de întrebare şi suspiciunile noastre că taman la sfârşitul târgului, în acest an, într-o noapte în care ploua torenţial, la 4 dimineaţa, apar nişte câini în ţarcul iepurilor şi cineva filmează şi postează pe Facebook. Vom vedea ce ne arată camerele de supraveghere din faţa Primăriei. Ne pare rău că s-a ajuns la aşa ceva, iepurii erau cei mai nevinovaţi, dar să vedem pe viitor ce reuşim să aflăm“, a declarat viceprimarul municipiului Arad, Călin Bibarţ.

În ultima seară a Târgului de Primăvară, mai mulţi iepuri au fost omorâţi de câinii comunitari, iar incidentul a fost dezvăluit, miecuri, de arădeanul Florian Lile, pe contul său de Facebook.

Cadavrele animalelor au fost ridicate în cursul zilei de miercuri de către reprezentanţii SC Gospodărirea Comunală SA, o societate a municipalităţii, la cererea persoanei fizice care a dat iepuraşii organizatorilor pentru perioada de Paşte.

sursa: Mediafax

CITITI SI: Iepurașii de la Târgul de Primăvară, omorâți de câini

comentarii

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.