Ziarul electronic al arădenilor

Încă un vot negativ pentru parcarea subterană din Piaţa „Avram Iancu“

„Nu mai există motiv de amânare, decât dorinţa de a bloca!“, a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, după ce proiectul de hotărâre privind actualizarea studiului de fundamentare referitor la decizia de concesionare a proiectului „Amenajare parcare subterană în Piața «Avram Iancu»” a fost din nou respins, luni, în ședința Consiliului Local Municipali.

Consilierii PSD și ALDE au solicitat încă de de începutul şedinţei extraordinare de luni retragerea punctului de pe ordinea de zi, invocând necesitatea unui punct de vedere din partea Ordinului Arhitecţilor din România cu privire la acest proiect.

Cu puţin timp înainte de începerea şedinţei, Primăria Municipiului Arad a primit răspuns din partea Ordinului Arhitecţilor din România.

Ordinul a fost citit de primarul Falcă: „Salutăm demersul Consiliului Local de reamanejare a spaţiului public cu integrarea parcării subterane”.

Într-un comunicat de presă remis de Primăria Arad se arată că, potrivit legii „Ordinul Arhitecţilor nu se va putea pronunţa în ceea ce priveşte soluţiile propuse prin documentaţia tehnică aferentă proiectului si recomandă ca acestă analiză să fie realizată de arhitecţi şi echipe interdisciplinare contractate în acest sens”.  Documentația a fost trimisă la filiala arădeană a Ordinului, care la rândul ei a spus că a susţinut de la bun început demersul Consiliului Local care vizează amenajrea parcării, iar membrii ei recunosc că nu este de competenţa lor să analizeze soluţiile tehnice propuse.

„Nici acest răspuns oficial, nici cele 5.000 semnături adunate într-o singură săptămână de la arădeni, nu au fost suficient de convingătoare pentru consilierii PSD-ALDE încât să dea vot favorabil proiectului. Nu aveţi nicio intenţie să votaţi proiectul. Blocați, blocați că oamenii vor afla. Nu mai există motiv de amânare decât dorinta de a bloca. Nu cred că azi mai puteţi convinge pe cineva că aţi fost foarte interesaţi şi foarte loiali cu privire la acest proiect“, a concluzionat primarul Gheorghe Falcă.

Conform Primăriei, necestitatea amenajării acestei parcări a fost aprobată, cu unanimitate de voturi, în Consiliul Local Municipal, încă din anul 2002.

Suprafaţa pe care ar urma să fie amenajată parcarea este de 18.530 mp. Concesionarul va trebui să realizeze lucrări de construcţie a parcării etajate, servicii de proiectare specializată şi servicii de gestionare a parcărilor de autovehicule.

Parcarea subterană din Piața „Avram Iancu“ este prevăzută să aibă o capacitate de 500 locuri, dispuse pe două nivele.

Proiectul mai cuprinde realizarea unui pasaj carosabil subteran pentru circulația auto de tranzit, cu intrare aproximativ în dreptul străzii Vasile Goldiș și ieșirea înainte de strada Gheorghe Barițiu.

Valoarea investiției este estimată la 94 milioane lei (fără TVA), iar durata concesiunii va fi de 49 de ani.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.