Ziarul electronic al arădenilor

Încă un demers pentru finalizarea pasajelor de pe centură

Un deputat arădean a solicitat ministrului Transportuirlor să facă cunoscute măsurile pe care le va întreprinde pentru a finaliza pasajele și a fluidiza traficul pe centura ocolitoare de Nord a municipiului Arad.

Deputatul USR Sergiu Cosmin Vlad a spus că vrea „termene precise“ pentru finalizarea celor două pasaje rutiere.

În acest sens, deputatul arădean a formulat o interpelare adresată ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, cerându-i acestuia să facă cunoscute care sunt măsurile pe care le va întreprinde Ministerul pentru finalizarea celor două pasaje.

„Vrem pasaje funcționale, că de ceartă ne-am saturat. Mă bucur că am putut să fiu vocea arădenilor ce își doresc lucruri concrete. Prefer să acționez pentru rezolvarea problemelor din Arad, decât să dau speranțe aiurea oamenilor sau să vorbesc degeaba cu cei care au avut deja posibilitatea să facă ceva pentru pasaje și s-au certat în contradictoriu, fără un rezultat concret”, a scris Sergiu Cosmin Vlad, într-o postare pe o rețea de socializare.

În interpelarea dresată ministrului Transporturilor, Sergiu Vlad a scris: „Centura ocolitoare de Nord a municipiului Arad, cea care preia atât traficul local, cât și cel internațional dinspre Nădlac spre Oradea (E671) și Deva – București (E68), se intersectează în două puncte cu calea ferată, fapt care generează cozi uriașe și timpi de așteptare semnificativi pentru participanții la trafic.

Spre exemplu, circulaţia pe calea ferată Arad – Bucureşti impune aproximativ 74 de închideri ale barierei, cu o durată medie de oprire a traficului rutier de peste 170 minute în decursul a 24 ore. Consecințele acestui fapt sunt întârzieri în livrarea mărfurilor, creșterea consumului de combustibil, poluare suplimentară, precum și stres și oboseală pentru conducătorii auto”, se arată în interpelarea formulată de deputatul USR.

Concluzia este, spune parlamentarul arădean, că „se impune de urgență definitivarea construcției celor două pasaje”.

Sergiu Vlad a precizat că întrebările și interpelările adresate miniștrilor vor fi înregistrate și vor primi răspuns după convocarea Parlamentul în sesiune ordinară.

Anul trecul, în luna noiembrie, fostul ministru al Transporturilor, Sorin Petru Bușe, a declarat că, în primăvara acestui an, vor începe lucrările la unul dintre cele două pasaje rutiere aflate în construcție pe centura municipiului Arad.

Este vorba de pasajul rutier din zona CET, iar ministrul a afirmat că până la finalul anului 2017 va fi gata și cel din Micălaca.

Lucrările la cele două pasaje au început în 2011, iar inaugurarea lor trebuia să aibă loc în august 2012, exact când Guvernul a decis să oprească finanţările din cauza restrângerilor bugetare.

Cele două șantiere ale CNADNR au fost oprite în august 2012, în fază foarte avansată de execuție (80% la pasajul peste tronsoanele de cale ferată Arad-Oradea, respectiv Arad-Curtici, din zona CET, și 65% la pasajul peste calea ferată Arad-Bucureşti, din Micălaca).

Valoarea investiţiilor este de 13 milioane de euro.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.