Ziarul electronic al arădenilor

Impozite cu 500% mai mari pentru clădirile neîngrijite

Proprietarii caselor sau terenurilor neîngrijite din municipiul Arad vor plăti, începând de anul viitor, impozite cu până la 500 la sută mai mari, dacă un proiect al Primăriei va fi votat de Consiliul Local.

Primăria municipiului Arad a elaborat regulamentul privind supra-impozitarea clădirilor şi terenurilor neîngrijite şi terenurilor agricole nelucrate timp de doi ani consecutiv, urmând ca proiectul să fie supus votului Consiliului Local.

Municipalitatea arădeană susţine că urmăreşte reducerea numărului imobilelor lăsate în paragină, iar prin reabilitarea clădirilor vrea „schimbarea la faţă” a Aradului.

Proiectul este afişat la sediul Primăriei şi pe site-ul instituţiei pentru a fi consultat de către cei interesaţi.

Viceprimarul municipiului Arad, Călin Bibarţ, a declarat că, începând din acest an, s-a modificat legislaţia referitoare la aplicarea taxelor şi impozitelor locale, permiţând administraţiilor locale majorarea impozitului cu până la 500 la sută pentru terenurile neîngrijite şi clădirile lăsate în paragină.

Potrivit viceprimarului, Primăria municipiului Arad propune majorarea impozitului cu până la 500 la sută pentru terenurile neîngrijite şi clădirile lăsate în paragină.

Conform proiectului, după identificarea şi evaluarea clădirii sau terenului, proprietarul va fi somat, iar din acel moment va avea la dispoziţie şase luni în cazul clădirilor şi 30 de zile în cazul terenurilor să efectueze lucrările de întreţinere sau reabilitare necesare.

În cazul în care proprietarul nu se conformează, clădirea/terenul vor fi încadrate în categoria celor neîngrijite, cu propunerea de majorare a impozitului. La fel se va proceda şi în cazul terenurilor agricole nelucrate timp de doi ani.

Proprietarii vor trebui să notifice Primăria Arad în cazul în care iau măsuri de remediere, însă nu mai târziu de 15 noiembrie a fiecărui an. În caz contrar, impozitul majorat se va aplica automat.

„Evident că discutăm de un proiect de hotărâre. El poate fi îmbunătăţit, mai ales la ceea ce înseamnă partea de identificare a acestor situaţii, cu comisii de specialişti, cu punctaje şi aşa mai departe, toate în ideea de a nu greşi şi nu a defavoriza pe cineva, dar nici nu putem să rămânem pasivi la unii concetăţeni de-ai noştri care îşi lasă casa în degradare, iar pietonilor le cad în cap oramanetele sau tencuiala de pe faţada casei, cu vecini care îşi lasă terenurile sau le fac depozit de gunoaie”, a spus viceprimarul.

Nivelul impozitului majorat va fi stabilit anual prin decizii ale Consiliului Local Arad.

sursa: Mediafax

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.