Ziarul electronic al arădenilor

Icoană adusă de pe Muntele Athos, pentru credincioșii din Almaș

Duminică, 13 august 2017, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Almaş, Protopopiatul Sebiş.

Chiriarhul arădean a fost întâmpinat de către Preonoratul Părinte Alexandru Botea, Protopopul Sebişului, de preotul paroh Marian Oarcea, de ceilalţi preoţi şi de un număr mare de credincioşi. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în biserica parohială cu hramul ,,Bunavestire”.

Cuvântul de învăţătură al Înaltpreasfinţiei Sale a fost despre ,,Ajutorul divin în încercările vieţii” (oglindit în pericopele duminicii: I Cor. 4; Matei 17), care constituie şi îndemnul la întrajutorarea dintre creştini pe temeiul unităţii credinţei şi împrejurărilor istorice comune. O mărturie în acest sens şi totodată sprijin permanent este aducerea în această biserică parohială, prin donaţia unor credincioşi, a icoanei Maicii Domnului supranumită Pantanassa, ce se tâlcuieşte ,,Izbăvitoare de cancer”, pictată după modelul original de la Mănăstirea Vatoped din Muntele Athos. Ea aminteşte, mai ales în acest an omagial dedicat cinstirii icoanelor, şi de legăturile dintre Biserica Ortodoxă Română şi Sfântul Munte Athos de-a lungul vremii, ca o garanţie a păstrării întocmai a rânduielilor noastre, ferindu-ne de abateri de la tradiţia sănătoasă, pe care se cuvine a le urma în continuare, a amintit Înaltpreasfinţia Sa.

Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta ca „An omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti”, pentru a marca acest an, credincioşii din această parohie îndemnaţi de preotul lor s-au gândit că ar fi bine să achiziţioneze din Sfântul Munte Athos o icoană a Maicii Domnului pe care s-o păstreze la loc de cinste în biserica parohială.

Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a dat curs invitaţiei preotului paroh de a participa la primirea acestei icoane şi de a o aşeza cu multă evlavie în sfânta biserică la loc de închinare. Icoana aceasta este copie după icoana făcătoare de minuni a Născătoarei de Dumnezeu, icoană pe lemn, portabilă, zugrăvită în secolul al XVII-lea, şi a fost adusă de la Nea Skiti de către obştea lui Gheronda Iosif Vatopedinul la Mănăstirea Vatoped.

La acest eveniment de suflet al parohiei a participat şi părintele Protos.dr. Agapie Corbu, stareţul Schitului ,,Bunavestire” din această localitate, oficialităţile locale şi mulţime de credincioşi veniţi din întreaga vecinătate.

Protos. dr. Iustin Popovici

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.